Напишете дума/думи за търсене

Гръцка вечеря за 10 минути

Средиземноморието има свой неподражаем ритъм – бавен, уханен и винаги придружен от маслини, лимони и щипка морски въздух. Но нека си признаем – не всеки делник ни оставя време да разстиламе покривка на терасата и да приготвяме мусака с четири слоя. За щастие, гръцката кухня крие редица съкровища, които са не само вкусни и здравословни, но и могат да се сервират на масата само след 10 минути готвене.

Ето осем бързи, автентични и изпитани рецепти от гръцката кухня – прости като залез на Санторини, но запомнящи се като първата глътка узо.

1. Саганаки – гръцко сирене на тиган

Необходими съставки:

1 парче твърдо сирене (кефалотири, халуми или гравиера) – около 150 г

1 с.л. брашно

1 с.л. зехтин

Прясно изцеден лимонов сок

Начин на приготвяне:

Нарежете сиренето на дебел резен (около 1 см) и го оваляйте леко в брашно.

Загрейте зехтина в малък тиган и изпържете сиренето от двете страни до златиста коричка.

Сервирайте веднага с лимонов сок и хляб – върви прекрасно с маслини и домати.

2. Кайгана – гръцки бъркани яйца с домати и фета

Необходими съставки:

3 яйца

1 среден домат (обелен и нарязан на ситно)

50 г натрошено сирене фета

1 с.л. зехтин

Щипка риган

Сол и пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина в тиган и запържете леко доматите, докато водата им се изпари.

Добавете яйцата и бъркайте леко.

Прибавете фетата, ригана и малко черен пипер.

Гответе още 1–2 минути и сервирайте топло с парче хляб.

3. Пита с тиквички и мента (Kolokithopita)

Необходими съставки:

1 готова кора за баница (или арабска питка)

1 малка тиквичка, настъргана и отцедена

2 с.л. натрошено сирене фета

1 с.л. зехтин

Пресна мента, ситно нарязана

Черен пипер

Начин на приготвяне:

Смесете тиквичката с фетата, ментата, пипера и зехтина.

Напълнете кората или питката с плънката, сгънете като плик.

Изпечете на сух тиган от двете страни до златисто.

Нарежете и поднесете с кисело мляко или дзадзики.

4. Пастоурмас пилаф – ориз с говеждо сушено месо

Необходими съставки:

1 ч.ч. предварително сварен ориз

4-5 резена пастърма или сушено говеждо

1/2 глава лук, нарязан

1 ч.л. масло

1 щипка канела

Начин на приготвяне:

Задушете лука в маслото до златисто.

Добавете нарязаната пастърма и гответе за минута.

Прибавете ориза и подправете с канела и сол (ако е нужно).

Разбъркайте и поднесете с малко кисело мляко.

5. Салата „Дако" от Крит

Необходими съставки:

1 сух ечемичен хляб (или препечена филия)

1 зрял домат

40 г сирене фета

1 скилидка чесън

Зехтин, риган, маслини

Начин на приготвяне:

Настържете домата и го овкусете със сол, чесън и зехтин.

Намажете го върху сухия хляб, поръсете с натрошена фета, риган и маслини.

Това е лятната любов на всяка гръцка кухня – скромно, но изумително ароматно.

6. Гръцки тост с аншоа и лимонова паста

Необходими съставки:

2 филии препечен хляб

4–6 филета аншоа

1 с.л. лимонов сок

1 скилидка чесън

Зехтин

Настъргана лимонова кора

Начин на приготвяне:

Намачкайте аншоата с чесъна и лимоновия сок, докато стане паста.

Намажете върху препечения хляб.

Полейте с капка зехтин и поръсете с лимонова кора.

Сервирайте като леко основно с чаша бяло вино.

7. Пенне с маслини, каперси и домати (Makaronia me elies)

Необходими съставки:

250 г паста пенне

1 чаша чери домати, разполовени

1 с.л. каперси

10 черни маслини, обезкостени

2 с.л. зехтин

Пресен магданоз

Начин на приготвяне:

Сварете пастата.

В отделен тиган загрейте зехтина и добавете доматите, каперсите и маслините.

Задушете за 2–3 минути и прибавете към пастата.

Разбъркайте с магданоз и сервирайте веднага.

8. Страпацада – яйца с домати по пелопонески

Необходими съставки:

3 яйца

2 домата, настъргани

1 с.л. зехтин

Сол, черен пипер

Щипка захар (ако доматите са кисели)

Натрошена фета

Начин на приготвяне:

Запържете доматите със зехтина и щипка захар до сгъстяване.

Добавете яйцата и гответе на слаб огън, разбърквайки.

Подправете и поръсете с фета.

Сервирайте с топла питка или препечен хляб.

Ако Италия е опера, Гърция е сиртаки – бърза, страстна и пълна с изненади. Тези рецепти не само ще спасят вечерята, но и ще ви пренесат на малка тераса с изглед към Егейско море. А най-хубавото? След 10 минути кухнята ще ухае на нещо, което звучи като ваканция.

Вижте и нашите страхотни рецепти за Италианска вечеря за 10 минути

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X