Средиземноморието има свой неподражаем ритъм – бавен, уханен и винаги придружен от маслини, лимони и щипка морски въздух. Но нека си признаем – не всеки делник ни оставя време да разстиламе покривка на терасата и да приготвяме мусака с четири слоя. За щастие, гръцката кухня крие редица съкровища, които са не само вкусни и здравословни, но и могат да се сервират на масата само след 10 минути готвене.
Ето осем бързи, автентични и изпитани рецепти от гръцката кухня – прости като залез на Санторини, но запомнящи се като първата глътка узо.
1. Саганаки – гръцко сирене на тиган
Необходими съставки:
1 парче твърдо сирене (кефалотири, халуми или гравиера) – около 150 г
1 с.л. брашно
1 с.л. зехтин
Прясно изцеден лимонов сок
Начин на приготвяне:
Нарежете сиренето на дебел резен (около 1 см) и го оваляйте леко в брашно.
Загрейте зехтина в малък тиган и изпържете сиренето от двете страни до златиста коричка.
Сервирайте веднага с лимонов сок и хляб – върви прекрасно с маслини и домати.
2. Кайгана – гръцки бъркани яйца с домати и фета
Необходими съставки:
3 яйца
1 среден домат (обелен и нарязан на ситно)
50 г натрошено сирене фета
1 с.л. зехтин
Щипка риган
Сол и пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в тиган и запържете леко доматите, докато водата им се изпари.
Добавете яйцата и бъркайте леко.
Прибавете фетата, ригана и малко черен пипер.
Гответе още 1–2 минути и сервирайте топло с парче хляб.
3. Пита с тиквички и мента (Kolokithopita)
Необходими съставки:
1 готова кора за баница (или арабска питка)
1 малка тиквичка, настъргана и отцедена
2 с.л. натрошено сирене фета
1 с.л. зехтин
Пресна мента, ситно нарязана
Черен пипер
Начин на приготвяне:
Смесете тиквичката с фетата, ментата, пипера и зехтина.
Напълнете кората или питката с плънката, сгънете като плик.
Изпечете на сух тиган от двете страни до златисто.
Нарежете и поднесете с кисело мляко или дзадзики.
4. Пастоурмас пилаф – ориз с говеждо сушено месо
Необходими съставки:
1 ч.ч. предварително сварен ориз
4-5 резена пастърма или сушено говеждо
1/2 глава лук, нарязан
1 ч.л. масло
1 щипка канела
Начин на приготвяне:
Задушете лука в маслото до златисто.
Добавете нарязаната пастърма и гответе за минута.
Прибавете ориза и подправете с канела и сол (ако е нужно).
Разбъркайте и поднесете с малко кисело мляко.
5. Салата „Дако" от Крит
Необходими съставки:
1 сух ечемичен хляб (или препечена филия)
1 зрял домат
40 г сирене фета
1 скилидка чесън
Зехтин, риган, маслини
Начин на приготвяне:
Настържете домата и го овкусете със сол, чесън и зехтин.
Намажете го върху сухия хляб, поръсете с натрошена фета, риган и маслини.
Това е лятната любов на всяка гръцка кухня – скромно, но изумително ароматно.
6. Гръцки тост с аншоа и лимонова паста
Необходими съставки:
2 филии препечен хляб
4–6 филета аншоа
1 с.л. лимонов сок
1 скилидка чесън
Зехтин
Настъргана лимонова кора
Начин на приготвяне:
Намачкайте аншоата с чесъна и лимоновия сок, докато стане паста.
Намажете върху препечения хляб.
Полейте с капка зехтин и поръсете с лимонова кора.
Сервирайте като леко основно с чаша бяло вино.
7. Пенне с маслини, каперси и домати (Makaronia me elies)
Необходими съставки:
250 г паста пенне
1 чаша чери домати, разполовени
1 с.л. каперси
10 черни маслини, обезкостени
2 с.л. зехтин
Пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Сварете пастата.
В отделен тиган загрейте зехтина и добавете доматите, каперсите и маслините.
Задушете за 2–3 минути и прибавете към пастата.
Разбъркайте с магданоз и сервирайте веднага.
8. Страпацада – яйца с домати по пелопонески
Необходими съставки:
3 яйца
2 домата, настъргани
1 с.л. зехтин
Сол, черен пипер
Щипка захар (ако доматите са кисели)
Натрошена фета
Начин на приготвяне:
Запържете доматите със зехтина и щипка захар до сгъстяване.
Добавете яйцата и гответе на слаб огън, разбърквайки.
Подправете и поръсете с фета.
Сервирайте с топла питка или препечен хляб.
Ако Италия е опера, Гърция е сиртаки – бърза, страстна и пълна с изненади. Тези рецепти не само ще спасят вечерята, но и ще ви пренесат на малка тераса с изглед към Егейско море. А най-хубавото? След 10 минути кухнята ще ухае на нещо, което звучи като ваканция.
Вижте и нашите страхотни рецепти за Италианска вечеря за 10 минути
Коментари (0)
Вашият коментар