Уикендът е онова време от седмицата, когато часовникът не командва, задълженията временно се снишават, а на масата има не просто храна, а уют, смях и споделени сутрини. И именно тогава закуската може да се превърне в нещо повече от бърз тост или купичка мюсли – тя може да бъде истинско преживяване, с аромат на кафе, разтапящо сирене, печени плодове и препечен хляб, който хрупа приятно под зъбите.
Да приготвиш вкусна и различна закуска за семейството не значи да прекарваш часове в кухнята. Нужно е само малко вдъхновение и желание да изненадаш близките си. А ето и пет рецепти, които комбинират български вкус с кулинарна закачка, както и няколко идеи с малко по-неочакван привкус – все изпитани и харесвани, включително от най-малките членове на семейството.
1. Пухкави катми с крем от сирене и печени чери домати
Катмите са нещо средно между палачинка и баница – пухкави, златисти и меки като възглавница. Вместо традиционното поднасяне с мед или сирене, тук ще ги направим със солен крем и ароматни домати, запечени на фурна.
За катмите:
– 300 мл прясно мляко
– 100 мл вода
– 1 яйце
– 1 ч.л. захар
– 1 ч.л. сол
– 1 ч.л. сода бикарбонат
– 200 г брашно (приблизително)
За крема:
– 150 г бяло сирене
– 100 г крема сирене
– 1 с.л. кисело мляко
– магданоз, черен пипер на вкус
За доматите:
– 200 г чери домати
– 1 с.л. зехтин
– риган или мащерка
– щипка захар
Смесете всички съставки за катмите и оставете сместа да почине 10 минути. Изпечете ги на сух тиган с незалепващо покритие. Междувременно, разбийте крема и запечете доматите във фурна на 200 градуса за 15 минути. Сервирайте катмите, намазани с крема и гарнирани с доматите. Лятно, леко, ароматно – и типично българско, но с модерна нотка.
2. Банички с яйца, сирене и карамелизиран лук в кори от бутер тесто
Тези банички са като мини-пайове – хрупкави, богати и изключително ароматни. Карамелизираният лук добавя дълбочина, която дори децата обожават.
– 1 лист бутер тесто
– 2 яйца
– 150 г натрошено сирене
– 1 глава лук
– 1 ч.л. захар
– 1 с.л. масло
– щипка черен пипер
Нарежете лука на тънки полумесеци и го карамелизирайте на слаб огън с масло и захар – отнема около 15 минути. Разточете бутер тестото и го нарежете на квадрати. Във всяко парче сложете лъжичка от сместа – яйце, сирене, карамелизиран лук. Прегънете на триъгълник или правоъгълник и притиснете краищата. Печете на 190 градуса до златисто – около 20 минути.
3. Попара с печено масло и сушени кайсии
Попарата е детски спомен за мнозина, но може да бъде издигната до съвсем различен вкусен свят. Вместо просто накиснат хляб и сирене, предлагаме ви версия с наситено масло и плодова сладост.
– 3 филии хляб, за предпочитане леко сух
– 1 ч.л. масло
– 1 ч.л. кафява захар
– 200 мл топло мляко
– 50 г сирене
– 4–5 сушени кайсии, нарязани
Запечете хляба в сух тиган, след което добавете маслото и захарта, за да хване златиста коричка. Залейте с топло мляко, поръсете със сирене и нарязаните кайсии. Сервира се топло – микс от познато и ново, което децата ще приемат като десерт, а възрастните – с доза носталгия.
4. Печени мини палачинкови рулца с фъстъчено масло и банан
Това е идеалната закуска, когато децата се събудят гладни, а вие искате да им предложите нещо с по-малко захар, но много вкус.
– 4 палачинки (може да са приготвени предварително)
– 2 банана
– 2 с.л. фъстъчено масло
– канела
– масло за намазване
Намажете всяка палачинка с фъстъчено масло, сложете по една четвърт банан, поръсете с канела и завийте на руло. Нарежете на две-три части, подредете в тава, намажете леко с масло отгоре и запечете на 180 градуса за 10–12 минути. Получава се вкусна, топла, мека хапка, която изчезва от чинията преди кафето да е готово.
5. Солени мъфини с кашкавал, тиквичка и пресен босилек
Това е закуска, която мирише на лято и зеленина, но в същото време е удобна за поднасяне, за носене на пикник или за изяждане в леглото с любима книга.
– 1 малка тиквичка, настъргана и отцедена
– 100 г настърган кашкавал
– 2 яйца
– 120 г брашно
– 1 ч.л. бакпулвер
– 2 с.л. кисело мляко
– 2 с.л. зехтин
– шепа нарязан пресен босилек
– сол на вкус
Смесете всичко, като внимавате тиквичките да са добре отцедени. Изсипете във форми за мъфини, печете на 180 градуса около 20 минути. Получават се въздушни, сочни и пълни с вкус мъфини, които дори и най-претенциозните деца ще поискат отново.
Уикендът е идеалният момент да създадеш спомен с аромат на закуска. И макар сънят да е сладък, няма нищо по-хубаво от това да събудиш любимите хора с ухание на печива и смях в кухнята. С тези рецепти може и да изцапате една-две престилки, но ще оставите след себе си вкусни сутрини, за които ще се говори цяла седмица.
Коментари (0)
Вашият коментар