Напишете дума/думи за търсене

Гордън Рамзи с комфортна вечеря с гювеч с наденички и компот от ябълки

Гордън Рамзи представя своята "върховна комфортна вечеря", която включва зашеметяващ гювеч с наденички, сервиран с великолепен картофен и цвеклов гратен, последван от компот от ябълки.

Това е храна, която гарантира усещане за благополучие и е перфектна за уютна вечеря. Рамзи набляга на важността на цвета за вкуса и споделя лични спомени, като бабиния гювеч.

Стъпки за приготвяне

Гювеч с наденички:

Подготовка на гъбите: Вземете малки гъби и ги разделете – някои запазете цели, други нарежете на четвъртинки.

Готвене на наденичките:

Загрейте добре тигана.

Добавете наденичките. Важно е да получат цвят, защото "без цвят няма вкус".

След като са оцветени, ги извадете, за да си починат.

Готвене на лука:

В същия тиган добавете малко масло.

Добавете голямо количество лук. Докато се потят, те ще се карамелизират и обемът им ще намалее наполовина.

Посолете.

Добавете една пълна супена лъжица кафява захар, за да станат хубави и тъмни.

Добавете клончета мащерка, за да придадете на лука наситен вкус.

Добавяне на гъбите: Върнете гъбите при лука и ги разбъркайте.

Балсамов оцет: Добавете малко балсамов оцет, който подчертава вкуса на лука и придава хубав гланц.

Връщане на наденичките: Върнете наденичките в тигана.

Червено вино: Добавете червено вино – то извлича вкуса отдолу и го предава на наденичките, които също ще пуснат своя аромат.

Кипене: Много е важно да кипнете сместа сега, защото няма да кипи във фурната.

Печене: Прехвърлете в съд за печене и печете във фурна, предварително загрята на 170°C, за 18 до 20 минути.

Сервиране: Завършете с плосък магданоз.

 Картофен и цвеклов гратен:

Загряване на сметаната: Внимателно загрейте течна сметана (double cream).

Подготовка на зеленчуците:

Обелете и нарежете картофите на тънки резени.

Сгответе цвеклото.

Подготовка на съда за печене:

Натъркайте чесън по ръба на съда за печене за аромат.

Намажете обилно с масло.

Нареждане на слоеве: Редувайте слоеве от картофи и цвекло, като подправяте между тях.

Последен слой: Завършете с хубав, равен слой картофи.

Заливане: Излейте горещата сметана отгоре.

Печене: Печете в предварително загрята фурна за един час или докато картофите омекнат. Това е "клокочеща красота" от комфортна храна.

 Компот от ябълки:

Подготовка на ябълките: Обелете и нарежете ябълки сорт Браебърн (ябълки за ядене) и Брамли (ябълки за готвене). Гордън Рамзи харесва комбинацията от тръпчивостта на Брамли и сладостта на Браебърн.

Подготовка на тигана:

Загрейте добре тигана.

Посипете дъното на тигана с кристална захар.

Добавяне на подправки: Добавете три или четири резена пресен джинджифил и три канелени пръчици. Запомнете ги, защото ще трябва да ги извадите по-късно.

Готвене на захарта: Оставете захарта да се разтвори и да потъмнее малко, докато получи хубав златист цвят.

Добавяне на ябълки и масло: Добавете нарязаните ябълки, канелата, джинджифила и маслото.

Готвене: Гответе внимателно, докато ябълките омекнат, след което отстранете от котлона.

Изваждане на подправките: Отстранете канелените пръчици и джинджифила.

Охлаждане: Сложете в хладилник, за да се охлади добре.

Крем за гарниране:

Разбиване на белтъци: Отделете белтъците и поръсете със захар, след което разбийте на висока скорост до получаване на твърди върхове.

Разбиване на сметана: В отделна купа разбийте течна сметана (double cream) на бавна скорост, докато стане твърда.

Добавяне на лимонова кора: Добавете настъргана лимонова кора към сметаната, което ще я направи "много по-добра".

Подслаждане с компот: Подсладете с останалата част от карамелизираното пюре от компот, като разбърквате внимателно – това придава вкус на ябълков бътерскоч.

Добавяне на белтъци: Внимателно добавете разбитите белтъци със захар към крема, за да стане още по-лек.

Сервиране: Може да се шприцова с пош за хубав обем и вид.

Охлаждане: Върнете в хладилника.

Тази "върховна комфортна вечеря" на Гордън Рамзи е истинско пиршество за сетивата. От ароматния и сочен гювеч с наденички до кремообразния гратен и освежаващия компот с лек крем, всяко ястие е създадено да носи удоволствие. Както казва Гордън Рамзи, "не става по-комфортно от това", и това е рецепта, която гарантира добро настроение

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X