Има нещо съвсем особено в италианската кухня – тя умее да прави чудеса от малко. С няколко основни, свежи съставки и доза кулинарна интуиция, дори най-обикновената вечеря може да се превърне в малък празник. Италия не разчита на сложност, а на качество и баланс – и именно това прави тази кухня толкова обичана по целия свят.
Ако след дълъг работен ден не ви се стои часове в кухнята, но въпреки това искате нещо истински вкусно, красиво и съвременно – ето 8 идеи за бързи италиански основни ястия, готови буквално за 10 минути. Всички рецепти са адаптирани по оригинални италиански източници – включително съвети от GialloZafferano, La Cucina Italiana и кулинарни предавания на RAI – така че можете да сте сигурни, че вкусът е автентичен.
1. Талиатели с лимон и пармезан
Необходими съставки:
250 г прясна паста талиатели (или друга с яйца)
30 г масло
1 био лимон (кората и 2 с.л. сок)
50 г настърган пармезан
Прясно смлян черен пипер
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете пастата в подсолена вода според указанията – обикновено около 3–4 минути, ако е прясна.
В дълбок тиган разтопете маслото и добавете настърганата лимонова кора и сока. Разбъркайте внимателно.
Отцедете пастата, като запазите малко от водата. Прибавете я в тигана и разбъркайте с лимоновото масло.
Добавете пармезана и малко от водата, за да се получи кремообразен сос.
Подправете с черен пипер и сервирайте веднага.
2. Спагети с чесън, зехтин и люта чушка (Aglio, Olio e Peperoncino)
Необходими съставки:
250 г спагети
4 скилидки чесън
60 мл зехтин
1/2 ч.л. люспи от люта чушка или 1 малка суха
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете спагетите в подсолена вода до ал денте.
През това време загрейте зехтина на среден огън и добавете тънко нарязан чесън. Гответе бавно, за да не прегори.
Добавете лютата чушка и разбъркайте.
Отцедете пастата, като запазите малко от водата.
Смесете пастата със зехтина и чесъна, като добавите няколко лъжици от водата за копринена текстура.
Разбъркайте добре и сервирайте топло.
3. Паста с рикота, спанак и индийско орехче
Необходими съставки:
250 г паста пене или фузили
150 г рикота
1 шепа пресен бейби спанак
2 с.л. зехтин
Щипка индийско орехче
Сол и пипер на вкус
30 г настърган пармезан (по желание)
Начин на приготвяне:
Сварете пастата според указанията.
В купа разбъркайте рикотата със зехтина, индийското орехче, сол и черен пипер.
Когато пастата е готова, отцедете я и я добавете към сместа с рикота.
Прибавете спанака, който ще се отпусне от топлината на пастата.
Разбъркайте добре, поръсете с пармезан и сервирайте.
4. Печена моцарела с домати и босилек
Необходими съставки:
200 г моцарела (или буфала)
200 г чери домати
1 с.л. зехтин
Пресен босилек
Балсамов оцет
Сол и пипер
Начин на приготвяне:
Разрежете чери доматите на половинки, овкусете със зехтин, сол и пипер и запечете във фурната на 200°C за 5 минути.
Подредете резени моцарела върху топлите домати.
Декорирайте с листенца босилек и няколко капки балсамико.
Сервирайте веднага, с хляб или гриловани зеленчуци.
5. Кростини с патладжан и пекорино
Необходими съставки:
1 среден патладжан
4–6 филийки хляб по избор
2 с.л. зехтин
40 г настърган пекорино романо
Сол и черен пипер
(По желание) няколко капки мед
Начин на приготвяне:
Нарежете патладжана на тънки резени и запечете на сух тиган или с малко зехтин до златисто.
Намажете хляба с капка зехтин и подредете отгоре резени патладжан.
Поръсете с настърган пекорино и запечете под грила за 2 минути.
По желание добавете няколко капки мед преди сервиране.
6. Омлет с прошуто и грана падано
Необходими съставки:
4 яйца
50 мл прясно мляко
4 тънки резена прошуто
30 г настърган грана падано (или пармезан)
1 с.л. зехтин
Сол и пипер
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата с млякото, солта и пипера.
Загрейте зехтина в тиган и изсипете яйчената смес.
Когато започне да се стяга, подредете прошуто и поръсете със сиренето.
Покрийте с капак за 2–3 минути, докато се запече.
Сервирайте топъл, с хляб или салата.
7. Орзо с тиквички и мента
Необходими съставки:
250 г паста тип орзо (ризони)
2 малки тиквички
2 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
Листа от прясна мента
Сол и черен пипер
30 г настъргано сирене по избор (пармезан или пекорино)
Начин на приготвяне:
Сварете орзото до готовност.
В тиган загрейте зехтина, добавете чесъна (цял или нарязан) и след това тиквичките, нарязани на тънки половинлунии.
Задушете за няколко минути до златисто.
Смесете със сварената паста, добавете нарязана мента и сиренето.
Разбъркайте и сервирайте веднага.
8. Полента с гъби и пармезан
Необходими съставки:
300 г готова полента (предварително сварена и охладена)
200 г гъби по избор (печурки, кладница)
1 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
1 клонка розмарин
30 г настърган пармезан
Сол и пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете полентата на плоски резени и запечете в тиган с малко зехтин до златиста коричка.
В отделен тиган задушете гъбите с чесъна и розмарина до омекване.
Сервирайте гъбите върху полентата, поръсени с пармезан.
По желание добавете капка трюфелово олио за завършек.
Коментари (0)
Вашият коментар