Напишете дума/думи за търсене

Италианска вечеря за 10 минути

Има нещо съвсем особено в италианската кухня – тя умее да прави чудеса от малко. С няколко основни, свежи съставки и доза кулинарна интуиция, дори най-обикновената вечеря може да се превърне в малък празник. Италия не разчита на сложност, а на качество и баланс – и именно това прави тази кухня толкова обичана по целия свят.

Ако след дълъг работен ден не ви се стои часове в кухнята, но въпреки това искате нещо истински вкусно, красиво и съвременно – ето 8 идеи за бързи италиански основни ястия, готови буквално за 10 минути. Всички рецепти са адаптирани по оригинални италиански източници – включително съвети от GialloZafferano, La Cucina Italiana и кулинарни предавания на RAI – така че можете да сте сигурни, че вкусът е автентичен.

1. Талиатели с лимон и пармезан

Необходими съставки:

250 г прясна паста талиатели (или друга с яйца)

30 г масло

1 био лимон (кората и 2 с.л. сок)

50 г настърган пармезан

Прясно смлян черен пипер

Сол на вкус

Начин на приготвяне:

Сварете пастата в подсолена вода според указанията – обикновено около 3–4 минути, ако е прясна.

В дълбок тиган разтопете маслото и добавете настърганата лимонова кора и сока. Разбъркайте внимателно.

Отцедете пастата, като запазите малко от водата. Прибавете я в тигана и разбъркайте с лимоновото масло.

Добавете пармезана и малко от водата, за да се получи кремообразен сос.

Подправете с черен пипер и сервирайте веднага.

2. Спагети с чесън, зехтин и люта чушка (Aglio, Olio e Peperoncino)

Необходими съставки:

250 г спагети

4 скилидки чесън

60 мл зехтин

1/2 ч.л. люспи от люта чушка или 1 малка суха

Сол на вкус

Начин на приготвяне:

Сварете спагетите в подсолена вода до ал денте.

През това време загрейте зехтина на среден огън и добавете тънко нарязан чесън. Гответе бавно, за да не прегори.

Добавете лютата чушка и разбъркайте.

Отцедете пастата, като запазите малко от водата.

Смесете пастата със зехтина и чесъна, като добавите няколко лъжици от водата за копринена текстура.

Разбъркайте добре и сервирайте топло.

3. Паста с рикота, спанак и индийско орехче

Необходими съставки:

250 г паста пене или фузили

150 г рикота

1 шепа пресен бейби спанак

2 с.л. зехтин

Щипка индийско орехче

Сол и пипер на вкус

30 г настърган пармезан (по желание)

Начин на приготвяне:

Сварете пастата според указанията.

В купа разбъркайте рикотата със зехтина, индийското орехче, сол и черен пипер.

Когато пастата е готова, отцедете я и я добавете към сместа с рикота.

Прибавете спанака, който ще се отпусне от топлината на пастата.

Разбъркайте добре, поръсете с пармезан и сервирайте.

4. Печена моцарела с домати и босилек

Необходими съставки:

200 г моцарела (или буфала)

200 г чери домати

1 с.л. зехтин

Пресен босилек

Балсамов оцет

Сол и пипер

Начин на приготвяне:

Разрежете чери доматите на половинки, овкусете със зехтин, сол и пипер и запечете във фурната на 200°C за 5 минути.

Подредете резени моцарела върху топлите домати.

Декорирайте с листенца босилек и няколко капки балсамико.

Сервирайте веднага, с хляб или гриловани зеленчуци.

5. Кростини с патладжан и пекорино

Необходими съставки:

1 среден патладжан

4–6 филийки хляб по избор

2 с.л. зехтин

40 г настърган пекорино романо

Сол и черен пипер

(По желание) няколко капки мед

Начин на приготвяне:

Нарежете патладжана на тънки резени и запечете на сух тиган или с малко зехтин до златисто.

Намажете хляба с капка зехтин и подредете отгоре резени патладжан.

Поръсете с настърган пекорино и запечете под грила за 2 минути.

По желание добавете няколко капки мед преди сервиране.

6. Омлет с прошуто и грана падано

Необходими съставки:

4 яйца

50 мл прясно мляко

4 тънки резена прошуто

30 г настърган грана падано (или пармезан)

1 с.л. зехтин

Сол и пипер

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата с млякото, солта и пипера.

Загрейте зехтина в тиган и изсипете яйчената смес.

Когато започне да се стяга, подредете прошуто и поръсете със сиренето.

Покрийте с капак за 2–3 минути, докато се запече.

Сервирайте топъл, с хляб или салата.

7. Орзо с тиквички и мента

Необходими съставки:

250 г паста тип орзо (ризони)

2 малки тиквички

2 с.л. зехтин

1 скилидка чесън

Листа от прясна мента

Сол и черен пипер

30 г настъргано сирене по избор (пармезан или пекорино)

Начин на приготвяне:

Сварете орзото до готовност.

В тиган загрейте зехтина, добавете чесъна (цял или нарязан) и след това тиквичките, нарязани на тънки половинлунии.

Задушете за няколко минути до златисто.

Смесете със сварената паста, добавете нарязана мента и сиренето.

Разбъркайте и сервирайте веднага.

8. Полента с гъби и пармезан

Необходими съставки:

300 г готова полента (предварително сварена и охладена)

200 г гъби по избор (печурки, кладница)

1 с.л. зехтин

1 скилидка чесън

1 клонка розмарин

30 г настърган пармезан

Сол и пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете полентата на плоски резени и запечете в тиган с малко зехтин до златиста коричка.

В отделен тиган задушете гъбите с чесъна и розмарина до омекване.

Сервирайте гъбите върху полентата, поръсени с пармезан.

По желание добавете капка трюфелово олио за завършек.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X