Напишете дума/думи за търсене

Как да приготвим перфектен ориз за суши

Сушито все повече навлиза в нашия живот, но най-важното в неговото приготвяне е ориза. Как да стане той перфектен за суши, обяснява Еди Ценг в неговото видео.
Кулинарният експерт ни посвещава в първата част от своята поредица за суши, разкривайки тайните за приготвянето на перфектен суши ориз в обикновена тенджера.

Дори да притежавате оризоварка, този метод гарантира отлични резултати.

Необходими инструменти и съставки:
• Купа за измиване на ориз
• Мерителна чаша (може да използвате всяка чаша, но е важно да използвате същата чаша за измерване както на ориза, така и на водата)
• Тенджера
• Оризов оцет (всяка марка е подходяща)
• Захар
• Сол
• Бяла купа за смесване (може да използвате и салатна купа или тава за печене).

В тази рецепта Еди Ценг използва четири чаши ориз

Стъпка 1: Измиване на ориза

Първата и важна стъпка е правилното измиване на ориза. Изсипете ориза в купата за измиване. Напълнете с вода и започнете нежно да разбърквате ориза. Първата вода ще бъде много мътна и млечна. Изцедете водата и повторете процеса. Обикновено са необходими три до четири измивания, докато водата стане много по-бистра. Важно е да не мачкате ориза; използвайте пръстите си, за да го разбърквате леко.

Стъпка 2: Накисване на ориза

След като оризът е чист, го върнете в купата за измиване. Залейте го с вода, така че да е покрит, и го оставете да кисне 30 минути.
 Ако е зима или помещението е по-хладно, може да удължите времето за накисване до един час. Накисването прави видима разлика в текстурата на ориза преди готвене.

Стъпка 3: Готвене на ориза

Сега е време да сготвите ориза. Изцедете водата от накиснатия ориз и го прехвърлете в тенджерата. Измерете същото количество студена вода, което сте използвали за ориза (например, ако сте използвали 4 чаши ориз, използвайте 4 чаши вода). Сложете тенджерата на котлона и загрейте, докато оризът заври. Важен съвет, който дава готвачът е никога да не повдигате капака на тенджерата, докато готвите ориза, тъй като това води до загуба на топлина. Ще разберете, че кипи, когато започне да излиза пара. Веднага щом видите пара, намалете котлона на ниска степен, докато се получи добро къкрене. Засечете 8 минути и оставете ориза да къкри на слаб огън. След 8 минути изключете котлона. Оставете тенджерата настрана с капака за още 20 минути, за да се задуши оризът.

Стъпка 4: Приготвяне на суши оцета

Докато оризът се задушава, пригответе сместа за суши оцет. Еди Ценг посочва, че за суши ориз обикновено се използва съотношение от четири части ориз към една част оцет. За своята рецепта с четири чаши ориз, той използва ¼ чаша оризов оцет, четири супени лъжици захар и половин чаена лъжица сол. Разбъркайте сместа, докато захарта и солта се разтворят напълно.

Стъпка 5: Смесване на ориза с оцета

След като оризът е престоял 20 минути, той е готов за смесване. За най-добри резултати Еди Ценг препоръчва да използвате бяла купа за смесване. Ако нямате такава, салатна купа или тава за печене също биха свършили работа. Внимателно преместете горещия ориз в купата за смесване. Излейте оцетната смес равномерно върху ориза.  Много важно е да не режете и да не кълцате ориза с прибора, тъй като това ще го натроши и развали. Вместо това, нежно остъргвайте ориза отстрани, разпределяйки го равномерно. След като го разпределите веднъж, прегънете ориза и обърнете другата страна, повтаряйки процеса на нежно остъргване. Не прекалявайте със смесването, тъй като оризът ще стане прекалено лепкав и кашав. За Еди, две смесвания са достатъчни.

Стъпка 6: Охлаждане на ориза

Последната стъпка е охлаждането. След смесването разстелете ориза равномерно, така че да се отдели. Оставете го да се охлади до телесна температура. Този процес отнема около един час. Не се притеснявайте, ако оризът изглежда малко воднист в началото; оцетът ще започне да попива в ориза след около 30 минути, което ще го направи по-сух. След един час оризът ще е охладен и готов за приготвяне на суши.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X