Напишете дума/думи за търсене

10 бързи и страхотни рецепти с пуешки гърди

Пуешките гърди са чудесен избор за здравословно хранене — с ниско съдържание на мазнини, богати на протеини и с неутрален вкус, който позволява множество вариации. Независимо дали търсиш бърза вечеря или специално ястие за гости, пуешките гърди са гъвкави и лесни за приготвяне. Тази селекция от рецепти ще ти даде идеи за всякакъв повод и ниво на кулинарни умения.

1. Пуешки гърди на скара с розмарин и лимон (лесно)

Съставки:

2 пуешки гърди

2 с.л. зехтин

сок от 1 лимон

2 скилидки чесън, пресовани

1 ч.л. пресен розмарин, нарязан

сол и пипер на вкус

Приготвяне:

Мариновай пуешките гърди в смес от зехтин, лимонов сок, чесън и розмарин за 30 минути. Загрей скара или грил тиган и готви месото по 5-6 минути от всяка страна до златиста коричка и вътрешна температура 74°C. Поднеси с пресни зеленчуци или салата.

2. Пуешки гърди с мед и горчица (лесно)

Съставки:

2 пуешки гърди

2 с.л. мед

2 с.л. дижонска горчица

1 с.л. зехтин

сол и черен пипер

Приготвяне:

Смеси меда, горчицата и зехтина. Намажи месото и го изпържи на среден огън за около 7 минути от всяка страна. Медът кара месото да стане леко карамелизирано и сочно.

3. Пуешки гърди във фурна с гъби и сметана (средно)

Съставки:

2 пуешки гърди

200 г гъби, нарязани

200 мл сметана за готвене

1 глава лук, ситно нарязан

2 с.л. масло

сол и пипер

Приготвяне:

Запържи лука и гъбите в маслото, добави сметаната и подправките. Нарежи пуешките гърди на филийки и ги подреди в тава. Залей със соса и печи на 180°C за 25-30 минути.

4. Пуешки гърди с песто и моцарела (лесно)

Съставки:

2 пуешки гърди

4 с.л. песто

100 г моцарела, нарязана

сол и пипер

Приготвяне:

Намажи гърдите с песто, сложи по няколко парчета моцарела върху тях и ги печи на 200°C за 20 минути. Сервирай с печени картофи или свежа салата.

5. Пуешки гърди, пълнени с спанак и сирена (средно-трудно)

Съставки:

2 пуешки гърди

100 г пресен спанак

50 г крем сирене

50 г настъргано сирене чедър

1 скилидка чесън

сол и пипер

Приготвяне:

Разрежи гърдите по дължина, но без да ги разцепваш напълно. Запържи спанака с чесъна, разбъркай с крем сиренето и чедъра. Напълни пуешките гърди, затвори ги и ги изпържи за около 6 минути на страна, после довърши печенето във фурна на 180°C за 15 минути.

6. Пуешки гърди със сос от горчица и вино (лесно)

Съставки:

2 пуешки гърди

1 чаша бяло вино

2 с.л. горчица

1 глава лук, ситно нарязан

100 мл сметана

сол и пипер

Приготвяне:

Запържи лука, добави горчицата и виното, остави да къкри, докато се редуцира наполовина. Добави сметаната и подправи. Изпържи пуешките гърди и ги залей със соса преди сервиране.

7. Пуешки гърди с портокалов маринад и сладко-лютив сос (средно)

Съставки:

2 пуешки гърди

сок и кора от 1 портокал

2 с.л. соев сос

1 с.л. мед

1 ч.л. лют сос (напр. Табаско)

1 скилидка чесън

сол и пипер

Приготвяне:

Мариновай месото в портокалов сок, кора, соев сос, мед, лют сос и чесън за поне 2 часа. Печи на грил или във фурна, като периодично мажеш с маринатата. Поднеси с ориз или зеленчуци на пара.

8. Пуешки гърди по марокански с кускус и подправки (средно)

Съставки:

2 пуешки гърди

1 ч.л. кимион

1 ч.л. кориандър

1 ч.л. куркума

0.5 ч.л. канела

200 г кускус

1 глава лук

1 домат

пресен кориандър

Приготвяне:

Овкуси месото с подправките и го запечи. Приготви кускуса с нарязан лук и домат, поръси с кориандър. Сервирай пуешките гърди върху кускуса, полети с малко зехтин.

9. Пуешки гърди в азиатски стил със сусам и соев сос (лесно)

Съставки:

2 пуешки гърди

3 с.л. соев сос

1 с.л. сусамово олио

1 с.л. мед

1 скилидка чесън

1 ч.л. настърган джинджифил

сусам за поръсване

Приготвяне:

Мариновай гърдите в смес от соев сос, мед, чесън, джинджифил и сусамово олио за 1 час. Печи на тиган или грил, като периодично заливaш със соса. Поръси със сусам преди сервиране.

10. Пуешки гърди със сушени домати и маслини (гурме)

Съставки:

2 пуешки гърди

100 г сушени домати, нарязани

50 г черни маслини, без костилки

2 с.л. зехтин

1 ч.л. риган

сол и пипер

Приготвяне:

Запържи сушените домати и маслините в зехтин, добави риган и подправки. Направи джобове в пуешките гърди и ги напълни с тази смес. Запечи във фурна на 180°C за 25 минути.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X