Пуешките гърди са чудесен избор за здравословно хранене — с ниско съдържание на мазнини, богати на протеини и с неутрален вкус, който позволява множество вариации. Независимо дали търсиш бърза вечеря или специално ястие за гости, пуешките гърди са гъвкави и лесни за приготвяне. Тази селекция от рецепти ще ти даде идеи за всякакъв повод и ниво на кулинарни умения.
1. Пуешки гърди на скара с розмарин и лимон (лесно)
Съставки:
2 пуешки гърди
2 с.л. зехтин
сок от 1 лимон
2 скилидки чесън, пресовани
1 ч.л. пресен розмарин, нарязан
сол и пипер на вкус
Приготвяне:
Мариновай пуешките гърди в смес от зехтин, лимонов сок, чесън и розмарин за 30 минути. Загрей скара или грил тиган и готви месото по 5-6 минути от всяка страна до златиста коричка и вътрешна температура 74°C. Поднеси с пресни зеленчуци или салата.
2. Пуешки гърди с мед и горчица (лесно)
Съставки:
2 пуешки гърди
2 с.л. мед
2 с.л. дижонска горчица
1 с.л. зехтин
сол и черен пипер
Приготвяне:
Смеси меда, горчицата и зехтина. Намажи месото и го изпържи на среден огън за около 7 минути от всяка страна. Медът кара месото да стане леко карамелизирано и сочно.
3. Пуешки гърди във фурна с гъби и сметана (средно)
Съставки:
2 пуешки гърди
200 г гъби, нарязани
200 мл сметана за готвене
1 глава лук, ситно нарязан
2 с.л. масло
сол и пипер
Приготвяне:
Запържи лука и гъбите в маслото, добави сметаната и подправките. Нарежи пуешките гърди на филийки и ги подреди в тава. Залей със соса и печи на 180°C за 25-30 минути.
4. Пуешки гърди с песто и моцарела (лесно)
Съставки:
2 пуешки гърди
4 с.л. песто
100 г моцарела, нарязана
сол и пипер
Приготвяне:
Намажи гърдите с песто, сложи по няколко парчета моцарела върху тях и ги печи на 200°C за 20 минути. Сервирай с печени картофи или свежа салата.
5. Пуешки гърди, пълнени с спанак и сирена (средно-трудно)
Съставки:
2 пуешки гърди
100 г пресен спанак
50 г крем сирене
50 г настъргано сирене чедър
1 скилидка чесън
сол и пипер
Приготвяне:
Разрежи гърдите по дължина, но без да ги разцепваш напълно. Запържи спанака с чесъна, разбъркай с крем сиренето и чедъра. Напълни пуешките гърди, затвори ги и ги изпържи за около 6 минути на страна, после довърши печенето във фурна на 180°C за 15 минути.
6. Пуешки гърди със сос от горчица и вино (лесно)
Съставки:
2 пуешки гърди
1 чаша бяло вино
2 с.л. горчица
1 глава лук, ситно нарязан
100 мл сметана
сол и пипер
Приготвяне:
Запържи лука, добави горчицата и виното, остави да къкри, докато се редуцира наполовина. Добави сметаната и подправи. Изпържи пуешките гърди и ги залей със соса преди сервиране.
7. Пуешки гърди с портокалов маринад и сладко-лютив сос (средно)
Съставки:
2 пуешки гърди
сок и кора от 1 портокал
2 с.л. соев сос
1 с.л. мед
1 ч.л. лют сос (напр. Табаско)
1 скилидка чесън
сол и пипер
Приготвяне:
Мариновай месото в портокалов сок, кора, соев сос, мед, лют сос и чесън за поне 2 часа. Печи на грил или във фурна, като периодично мажеш с маринатата. Поднеси с ориз или зеленчуци на пара.
8. Пуешки гърди по марокански с кускус и подправки (средно)
Съставки:
2 пуешки гърди
1 ч.л. кимион
1 ч.л. кориандър
1 ч.л. куркума
0.5 ч.л. канела
200 г кускус
1 глава лук
1 домат
пресен кориандър
Приготвяне:
Овкуси месото с подправките и го запечи. Приготви кускуса с нарязан лук и домат, поръси с кориандър. Сервирай пуешките гърди върху кускуса, полети с малко зехтин.
9. Пуешки гърди в азиатски стил със сусам и соев сос (лесно)
Съставки:
2 пуешки гърди
3 с.л. соев сос
1 с.л. сусамово олио
1 с.л. мед
1 скилидка чесън
1 ч.л. настърган джинджифил
сусам за поръсване
Приготвяне:
Мариновай гърдите в смес от соев сос, мед, чесън, джинджифил и сусамово олио за 1 час. Печи на тиган или грил, като периодично заливaш със соса. Поръси със сусам преди сервиране.
10. Пуешки гърди със сушени домати и маслини (гурме)
Съставки:
2 пуешки гърди
100 г сушени домати, нарязани
50 г черни маслини, без костилки
2 с.л. зехтин
1 ч.л. риган
сол и пипер
Приготвяне:
Запържи сушените домати и маслините в зехтин, добави риган и подправки. Направи джобове в пуешките гърди и ги напълни с тази смес. Запечи във фурна на 180°C за 25 минути.
Коментари (0)
Вашият коментар