Десертите не са за подценяване. Освен, че са вкусни, те са и добър повод да се съберете със семейството или приятелите у дома. Представяме ви вкусен кекс от банани, който може да приготвите и да изненадата близките си приятно.
Необходими продукти:
- За кекса:
1 ½ ч.ч. намачкани, добре узрели банани
2 ч.л. лимонов сок
3 ч.ч. брашно
1 ½ ч.л. сода бикарбонат
¼ ч.л. сол
¾ ч.ч. меко масло
2 1⁄8 ч.ч. захар
3 големи яйца
2 ч.л. ванилия
1 ½ ч.ч. айрян или мътеница
- За глазурата:
½ ч.ч. меко масло
1 пакетче (230 г) крема сирене, омекнало
1 ч.л. ванилия
3 ½ ч.ч. пудра захар
За гарниране (по избор):
Нарязани орехи
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 135°C – да, това е по-ниска температура, но именно тя гарантира перфектен резултат.
Намаслете и набрашнете форма 23x33 см.
В малка купа смесете намачканите банани с лимоновия сок и оставете настрана.
В средна купа комбинирайте брашното, содата и солта.
В голяма купа разбийте маслото и захарта до светъл, пухкав крем.
Добавете яйцата едно по едно, след това ванилията.
Постепенно добавяйте брашнената смес, като редувате с айряна. Завършете с банановата смес.
Изсипете тестото във формата и печете 1 час, или до суха клечка.
Веднага след изпичане, поставете формата с кекса във фризер за 45 минути.
За глазурата е необходимо да разбиете маслото и крема сиренето до гладък крем.Добавете ванилията.Постепенно добавяйте пудрата захар – първо на ниска, после на висока скорост, до получаване на копринено гладка глазура.
След като кексът е напълно охладен, намажете с глазурата и поръсете с нарязани орехи по желание.
Коментари (0)
Вашият коментар