Напишете дума/думи за търсене

Бананов кекс с крема сирене и орехи

Pixabay

Десертите не са за подценяване. Освен, че са вкусни, те са и добър повод да се съберете със семейството или приятелите у дома. Представяме ви вкусен кекс от банани, който може да приготвите и да изненадата близките си приятно.

Необходими продукти:

  • За кекса:

1 ½ ч.ч. намачкани, добре узрели банани

2 ч.л. лимонов сок

3 ч.ч. брашно

1 ½ ч.л. сода бикарбонат

¼ ч.л. сол

¾ ч.ч. меко масло

2 1⁄8 ч.ч. захар

3 големи яйца

2 ч.л. ванилия

1 ½ ч.ч. айрян или мътеница

  • За глазурата:

½ ч.ч. меко масло

1 пакетче (230 г) крема сирене, омекнало

1 ч.л. ванилия

3 ½ ч.ч. пудра захар

За гарниране (по избор):

Нарязани орехи

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 135°C – да, това е по-ниска температура, но именно тя гарантира перфектен резултат.

Намаслете и набрашнете форма 23x33 см.

В малка купа смесете намачканите банани с лимоновия сок и оставете настрана.

В средна купа комбинирайте брашното, содата и солта.

В голяма купа разбийте маслото и захарта до светъл, пухкав крем.

Добавете яйцата едно по едно, след това ванилията.

Постепенно добавяйте брашнената смес, като редувате с айряна. Завършете с банановата смес.

Изсипете тестото във формата и печете 1 час, или до суха клечка.

Веднага след изпичане, поставете формата с кекса във фризер за 45 минути.

За глазурата е необходимо да разбиете  маслото и крема сиренето до гладък крем.Добавете ванилията.Постепенно добавяйте пудрата захар – първо на ниска, после на висока скорост, до получаване на копринено гладка глазура.

След като кексът е напълно охладен, намажете с глазурата и поръсете с нарязани орехи по желание.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X