Напишете дума/думи за търсене

Овладeйте синдрома „зачервено лице”

Червеното лице притеснява собственика си, разбираемо е. Някои се зачервяват от емоциите, които бушуват в тях, други от високото кръвно налягане, генно предразположение или сърдечен проблем. Стресът, тревожността и гневът влияят върху здравето ни, но най-вече върху състоянието на кожата. Съчетаването на тези фактори с нездравословен начин на живот води до спукани капиляри, акне и розацея.

Чувствителна кожа имат 1/3 от европейките

В резултат на неправилно хранене, стрес, прием на лекарства и вредна околна среда, имунитетът на организма пада, както и защитните сили на кожата и тя не може да попречи на проникването на токсини и микроорганизми в нея. „Това води до синдрома red face или чувствителна кожа с парене, сърбеж, щипане и чувство за опънатост. Лицето на някои хора се зачервява при студено и сухо време и това продължава часове или дори дни, особено ако козметиката, която използват е неправилна”, обяснява дерматологът д-р Слава Божинова.

Бариерната функция на кожата се нарушава при неправилната защита от слънчевите лъчи, при възпаление или раздразнение на кожата, продължителната употреба на локални кортикостероидни препарати. Затова трябва да избираме медицинска козметика от аптеката, която е хипоалергенна и без мирис. „Избягвайте продукти, които съдържат ментол, камфор и натриев лаурил сулфат. Когато почиствате лицето си е най-добре да използвате меки гелове, без съдържание на сапун, алкохол и оцветители.

Фотозащитният крем пък трябва да предпазва от UV-A лъчите и да съдържа титаниев диоксид и цинков оксид. А индексът SPF да е 50. Добре е продуктите да съдържат силикон, който има защитна функция”, съветва д-р Божинова. Тъй като при този тип кожа има липса на естествена влага, тя може да се осигури с овлажняващи средства за чувствителна кожа, в които има антиоксидант, хиалуронова киселина, колаген, сквален, растителни екстракти. Те омекотяват кожата, укрепват капилярите и не допускат зачервяване и раздразнения. Грим може да се използва, но нека фон дьо тенът е медицински и с лека текстура, след което може да се нанесе и пудра.

Лазерът заличава червената мрежа по лицето

Обикновено спуканите капиляри се виждат като мрежа от червени линии по бузите и най-лесно се махат с лазер. И точно тук идва опасният момент. В никакъв случай не отивайте при специалист, който не е дерматолог с практика, защото може трайно да изгори кожата ви. „Премахването на разширени съдове е деликатен проблем. Трябва да се прецени каква е големината на съда и къде е разположен, за да се използва такава дължина на лазера, че да стигне до точното място, без да нарани кожата. Ако някой иска да премахне разширени съдове по краката преди това трябва да се консултира със съдов хирург, за да се види доколко е засегната дълбоката съдова мрежа. Има ли т.нар. „метличина” (червенина без разширени съдове отдолу), тя се премахва с 2-3 процедури”, казва дерматологът проф. Мирослава Кадурина. Тя обяснява, че при розацеята има разширени съдове и възпаление на мастните жлези.

В по-тежките стадии се наблюдават гнойни пъпки, а в най-тежкия - носът изглежда червен и раздут като балон. След като се преодолее възпалението е важно да се премахне зачервяването с лазерни и светлинни устройства. „Тези образования по носа могат да се стопят и загладят”, успокоява проф. Кадурина. „Подходяща терапия при розацея е SR – фотореджуванейшън (работи се с интензивна пулсова светлина), която въздейства на съдовете при зачервяванията и малките капилярчета. Прилага се само ако няма активни възпалителни лезии. Тази процедура едновременно заличава червенината, неравния тен (хиперпигментации) и фините бръчки”, обяснява д-р Божинова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X