Напишете дума/думи за търсене

4 правилни стъпки за борба със запека

Според медицинската статистика запекът е заболяване, което засяга много повече хората днес, отколкото е било преди години. Изчислено е, че от него страдат сериозно по един човек на всеки пет, а засегнати в по-лека степен са над 40% от хората. Ако не бъде лекуван навреме, запекът може да стане причина за мигрени, болни в стомаха, колики, цистит и дори хронична умора.

Причините за запека се крият най-вече в съвременния начин на живот – стрес, неправилно хранене, не на точни интервали, често на крак и набързо, както и приемане на прекалено много преработени и изкуствени храни.

В повечето случаи страдащите не обръщат внимание на проблема и го търпят години наред или преминават към самолечение по най-лесния начин – с лаксативи. Те са ефективни, но специалистите подчертават, че трябва да се ползват единствено за точно определени периоди и то от лекар. Защото, ако се приемат прекалено често и за прекалено дълго, организмът привиква към тях и става зависим, а освен това лаксативите могат да предизвикат и алергични реакции.

Правилно хранене

Това е най-лесното правило за справяне със запека и всички го знаят, но малцина го прилагат ефективно. За да нямате проблеми с обмяната на веществата, заложете преди всичко на храни, богати на фибри: пълнозърнести продукти, кафяв ориз, сурови зеленчуци и плодове. От зеленчуците най-добър ефект имат зелените – като спанак, коприва, грах, краставици, броколи, зеле, марули. Нека всеки ден в менюто ви присъстват и моркови, целина или домати. Сред плодовете в класацията за помощници срещу запек, разбира се, водят сините сливи, следвани от смокините, кайсиите и прасковите. Хубавото е, че те не губят слабителния си ефект, дори и да се консумират изсушени. Ефикасни са също боровинките, малините, ягодите и къпините, а също така ябълките и пъпешите. Сред подправките залагайте на чесън, лют пипер и джинджифил, за които се смята, че подобряват храносмилането. Сред по-„модерните“ храни, тези, които подпомагат обмяната на веществата са алое вера, синьо-зелени водорасли и чиа.

Правилно пиене

Не бързайте да се радвате – не става дума за пиене на алкохол, а предимно на вода. Много хора се хранят правилно и въпреки това имат проблеми с храносмилането и причината е, че заради забързания ритъм на живот не приемат достатъчно течности. За да нямате запек е задължително да започвате деня с чаша топла (но не гореща) вода – може с мед или с лимон или с ябълков оцет, както предпочитате. Важно е да пиете поне по литър и половина вода на ден, като не бива да я заменяте със сокове от кутии или кола – те в никакъв случай нямат същия положителен ефект като водата. Внимавайте и с кафето – при някои хора то има разхлабващ ефект, но при други затягащ, затова е най-добре да го замените със зелен чай.

Правилен режим

Няма какво да се лъжем – стресът е обичайният заподозрян и обявен за виновен и в този случай. Да преглъщаме без да сме сдъвкали, да бързаме, когато ядем или да се храним под напрежение – това няма как да не се отрази на здравето ни. За да нямате запек е задължително да следвате стриктен хранителен режим – но не просто режим какво ядете, но и кога. Добре е да се храните горе-долу в еднакви часове, на равни интервали от време, да ядете бавно и да дъвчете колкото се може повече. Йогите дъвчат по сто пъти всяка хапка, ако не можете да ги достигнете, се стремете поне да сте наполовина йога – дъвчете по 50 пъти, преди да глътнете. От йогите може да вземете назаем и друг полезен навик – правилното дълбоко дишане. Оказва се, че дълбокото и бавно вдишване и издишване през носа действа като масаж на коремните мускули и стимулира храносмилането.

Освен това в правилния режим неизменно трябва да има място и за спорт. Заседналият начин на живот неизменно води и до стомашни проблеми, затова най-малко 20 минути на ден прекарвайте в упражнения или поне в ходене пеша. Най-полезни за обмяната на веществата са разходките след ядене, защото така ще стимулирате работата на червата.

Правилни помощни средства

И ако все пак въпреки правилното хранене и режим, все още имате нужда от допълнителна помощ за справяне със запека, изберете по-балансираните методи и не се хвърляйте веднага на най-силните лаксативи. Заложете по-добре на пробиотиците, които подобрят чревната флора и щадят организма ни. Не забравяйте и билките със слабителен ефект като зърнастец, ревен, сиротица и сена.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X