Напишете дума/думи за търсене

3 кг по-слаби след лятната почивка

Думата „диета” се поизтърка и вече може да я сложим в долапа на миналото. Диетолозите дори се дразнят като я чуят. Те искат да говорим за правилен хранителен режим. И ние ще уважим искането им. Диетологът Огнян Симеонов изготви специална програма за почивката на море или планина, благодарение на която да хапваме обилно, а да вървим към тяло - фиданка.

Храненето веднъж на ден е забранено

„Хранителен режим, не означава ограничение от храна. Говорим за минимум 3 основни хранения на ден и две леки закуски”, започва уточненията диетологът. Важно правило, за да харесваме все повече цифрите на кантара е да слагаме по нещо в корема си през 3-4 часа, защото ако се храним веднъж дневно, организмът ще започне да се презапасява и да трупа всичко като мазнини. Диетологът ни подсеща сутрин да изпиваме чаша топла вода или неподсладен чай, за да измиваме чревцата. И в никакъв случай да не топлим напитките в микровълнова, защото е вредно. Чашата, от която отпиваме пък трябва да е порцеланова или стъклена.

Закуска за шампиони

Здравословно е да се нагостим с първото хапване за деня до час след като се събудим. Ако сме в хотел с шведска маса е редно да прескочим запечените кренвирши с кашкавал, надениците и другите вредни неща, които ни примамват с аромат. „На едно хранене човек спокойно може да изяжда един килограм подходяща храна в правилните комбинации”, убеден е диетологът. Той ни съветва да сложим в чинията си 1-2 плочки сирене, 1 яйце, 1-2 домата, 1 краставица и шепа маслини, което си е 700-800 г. Като се замислим, че1 филия пълнозърнест хляб се равнява по калории на една шопска салата от 300 г, май е по-добре да се откажем от хляба. На една шопска салата се равнява и чаената лъжичка захар, която слагаме в кафето, така че сами решете кое от двете неща да скочи в стомаха ви.

От фрешовете се пълнее

Огнян Симеонов съветва на везните на избора ни да натежи целият плод, вместо фрешът от него, защото от сокчето се пълнее. Причината е, че навлиза прекалено бързо в кръвния поток, вдига рязко кръвната захар, оттам се получава биохимична реакция, която дава сигнал на тялото да натрупа излишни телесни мазнини. Затова е по-добре да ядем цели плодове и зеленчуци. Тъкмо ще ни заситят повече. Ако киселото мляко ви е важно за закуска – няма проблем, вземете си от него. То съдържа протеини, мазнини и въглехидрати, които са ни важни за правилния режим на хранене, който градим. Но не бива да добавяме към него плодове, защото ще увеличим приема на въглехидрати и балансираното ни хранене с 30% протеини, 40% въглехидрати и 30% мазнини, „ ще отиде на кино”. Ако мислим здравословно, овесените ядки ще направят чудесна компания на млякото, но са калорични. И тъй като ни се слабее, по-добре да добавим само ленено семе и овесени трици.

Бирата е позволена на обяд

Нека морското похапване между 12 и 14 е неголяма риба или половинка, може и шишче с шопска салата от 300 г. Тук и бирата е позволена.

Следобедната закуска може да е кофичка кисело мляко, капучино или кафе с мляко, без да го подслаждаме. Не посягайте само към плодовете ако целите вталяване. В хапването трябва да има и протеин (яйце, сирене, кашкавал), така че динята захапете с парче сирене. Най-качествено е козето, стига да е от истинско мляко.

За вечерята в 18.30 - 19 ч изборът нека е непържена риба или чисто филе. Важно е месото да е до 100 г, а компания да му правят задушени зеленчуци. Правилото за салатата е да е полята с 1 ч. л. зехтин или олио. Това количество мазнина ще изгори 20 ч. л. излишни мазнини от нашето тяло. И шепата маслини ще свърши тази желана от нас работа. Ако обаче сложите 10 с. л., те със сигурност ще обогатят паласките ви.

Измиване отвътре с 3-4 л вода за ден

Перисталтиката ни ще се зарадва ако веднъж в седмицата я чистим като пием само вода и не кусваме храна. И нека са 3-4 литра, за да измием „къщичката си” отвътре, а това ще се отрази и на външния ни вид. Най-добре се слабее по пълнолуние. Ако не можете да гладувате цял ден, направете в този период менюто си само от плодове. Динята с радост ще дойде на помощ. Тя е перфектна за чистене на бъбреците и за детоксикация на цялото тяло.

Ваканция само на вино

Има жени, които изкарват лятната си ваканция на морето само с пиене на бяло вино. Да, отслабват, но без храна, те губят мускулната си маса. „Целите ли отслабване, не е добре да пиете само алкохол, защото той дава много въглехидрати. Ако не искате ваканция без вино, към чашата алкохол добавете порция кашкавал”, съветва Огнян Симеонов.

„Може и с 4 шоколада на ден да се слабее, но това няма да се отрази добре на здравето”, категоричен е диетологът.

Хлебната мая е отровна за човек

„Затова заводският хляб съвсем не е полезен нито за здравето нито за диетата ни”, казва Симеонов. Той смята, че хлябът с квас, както е бил правен преди години от нашите баби, трябва да възвърне своите позиции днес. Най-добре е да си го правим у дома. Важно е да не прекаляваме с хляба, защото и 300 коремни преси дневно няма да ни спасят от коремчето, което той прави.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X