Напишете дума/думи за търсене

8 грешки в храненето, заради които пълнеем

Затлъстяването е епидемия и почти всички искаме да избягаме от нея. Ако сте сложили няколко досадни килограма, желанието да се отървете от тях за нула време понякога може да ви накара да направите грешки.

За да не слагате неподходящи храни на масата, които само биха могли да ви навредят, „МИЛА“ събра за вас най-често срещаните недостатъци в хранителния ни режим.

1. Убеждението, че всички калории са равни

Това не е вярно - има добри и има лоши. Калориите, които приемате, когато ядете зеленчуци, са добри, докато калориите, които приемате, когато консумирате бургер, са лоши. Това е така, защото количеството на отделения от организма инсулин зависи повече от вида на калориите, които приемате, отколкото от количеството калории, които консумирате.

2. Ядете само на нискомаслена или диетична храна

Преработените храни с ниско съдържание на мазнини, или т.нар. диетични храни, често се считат за идеален избор, когато става въпрос за отслабване, но това невинаги е вярно. Много от „здравословните“ храни често са пълни със захар, за подобряване на вкуса им.

Следователно, вместо да ви поддържат сити, храните с ниско съдържание на мазнини са по-склонни да ви направят по-гладни и може да се окажете, че всъщност ядете още повече. По-здравословно е да изберете комбинация от минимално обработени хранителни продукти.

3. Не приемате достатъчно протеин

Протеинът е най-важното хранително вещество, ако се стремите към отслабване. Високопротеиновата диета подобрява метаболизма, намалява апетита и влияе положително на няколко хормона, регулиращи теглото. Освен това помага за защита на мускулната маса по време на загуба на тегло.

4. Липса на фибри в диетата ви

Добавянето на достатъчно фибри към храната може да помогне за намаляване на апетита, тъй като те ни карат да се чувстваме сити. Фибрите помагат при загуба на тегло, тъй като тялото абсорбира по-малко калории от други храни. Удвояването на дневния прием на фибри може да доведе до усвояване на до 130 по-малко калории. Забравете за нормалния бял хляб и го заменете с кафяв пълнозърнест.

5. Хранете се твърде често, дори и да не сте гладни

Често ни съветват да ядем малки порции и многократно през деня, ако искаме да отслабнем, а не да приемаме големи ястия 3 пъти на ден. Това обаче не е вярно. Храненето, когато сте гладни и само когато сте гладни, е ключът към отслабването. Това е така, защото яденето твърде често, дори ако ядете по-малко, може несъзнателно да доведе до консумация на твърде много калории през деня.

6. Пиете натурален плодов сок

Хората, които се стремят към отслабване, спират да пият безалкохолни и други подсладени напитки, но често забравят за пакетираните плодови сокове. Дори в 100% плодов сок има достатъчно захар, за да спъне плановете ви за отслабване.

7. Ядете преработени храни

Най-големите виновници за качване на килограми са високо преработените храни. Вместо да купувате бланширани картофи, които след това ще опържите, по-добре сотирайте или опечете пресни картофи, ако именно този вид храна ви се яде.

8. Похапвате много и не включвате пресни плодове в диетата си

Прекаляването с храна и невключването на пресни плодове в хранителния режим няма да превърнат мечтите ви за отслабване в реалност.

Най-добрите плодове за отслабване са дини, круши, ябълки и грейпфрути.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X