Напишете дума/думи за търсене

Добра кариера с правилния спорт

Изборът на активност става според занятието

Много често избираме спортните си занимания според това какво ни допада, за какво имаме сили, кое е по-евтино и кое ни е най-близо. Но според някои специалисти работата ни определя от какъв спорт имаме нужда, за да можем по-лесно да се концентрираме и да се справяме в кариерата си.

Все повече научни открития подчертават неоспоримия ефект на спорта върху дейността на мозъка. Обясняват го най-вече с насищането с кислород на мозъчните клетки и съответно създаване на все повече нови мозъчни връзки. Факт е, че човек, който се занимава редовно с тенис или кунг-фу например се концентрира много по-лесно в работата си.

Тенис, скуош, баскетбол и други колективни спортове:

са подходящи за тези, които трябва да се справят с повече задачи на ден, които имат много ангажименти и разнообразни дейности и отговорности. За да може да оставате хладнокръвни при жонглирането с множество задачи ще ви помогнат тениса и скуоша, защото те развиват бързите реакции, както и колективните спортове, защото те подсилват способността с един поглед да прецените множеството неща, които се случват на терена – траекторията на топката, позициите на противниковите играчи и как най-бързо и ефикасно да действате. Качества, които са безкрайно ценни в работата, защото ще ви помогнат да сте шампиони на глобалната концентрация и да имате перфектните рефлекси.

Айкидо, жиу-жицу, кунг-фу, стрелба с лък:

са идеални за тези, които са на ръководни постове, управляват екип, организират важни събития или ръководят срещи между много хора. Тези спортни занимания ще ви помогнат да се научите да не се поддавате на стреса, да се съсредоточавате в себе си, да намирате лесно спокойствието нужно за точното и правилното движение/решение – това, което ще ви коства най-малко разход на енергия, но ще е най-ефективното. Това са спортовете за ръководители, защото именно те са изложени на най-голям стрес и ако не се научат да го контролират, той неминуемо ще избухне в неподходящ момент. Хората, които са натоварени да взимат важните решения в една фирма, имат нужда от такива занимания не само заради нужната концентрация, която неминуемо ще придобият, но и заради личната необходимост от борба с напрежението.

Тай-чи, йога, танци:

се препоръчват за хората с творчески професии. Много подходящи са за артистичните и креативни личности, защото са разнообразни и винаги предлагат още един нов начин за разтоварване. Освен това техниките на дишане, които се усвояват, са изключително благоприятни за този тип хора, които по принцип са леко крайни и често сменящи настроенията си. Именно правилното дишане ще им помогне лесно да възвръщат хармонията и да успокояват вегетативната си нервна система.

--------

Не се плашете от по-трудните спортове. Именно те имат най-благоприятен ефект върху нас. Мозъкът ни свиква, че са нужни няколко последователни етапа на усвояване, за да почнете реално да практикувате дадения спорт и всъщност така на подсъзнателно ниво се избавяте от страховете от неуспех и провал в работата. Тенис, модерен балет, танци, фехтовка ще ви дадат нужната ментална подготовка да се справите с всяко следващо предизвикателство на всяко следващо ниво – стъпка по стъпка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X