Напишете дума/думи за търсене

Внимание: медузи и морски таралежи!

Чакали сте отпуската си цяла година, а накрая някой нищо и никакъв морски обитател ви я проваля – не си струва, нали? Медузите и морските таралежи всъщност са симпатяги, стига да знаете как да се пазите от тях. Особено внимателни трябва да сте, ако сте на море с деца: тяхната кожа е по-чувствителна, а любопитството им към всичко, което е непознато, може да има сериозни последствия.

Ако настъпите морски таралеж

Популярните курорти в Гърция и Египет често гъмжат от морски таралежи, които на вид приличат на растение, но реално са животни. При стрес таралежите имат неприятния навик да използват иглите си и са в състояние да нанесат сериозни наранявания. Тези животинки може да ви ужилят, ако неволно ги изплашите, като ги докоснете докато плувате или дори само ако раздвижите водата около тях. Ако ви сполети такъв инцидент, трябва незабавно да измиете мястото с гореща вода, и чак след промивката да извадите иглата. След това обработете раната с антисептик, а ако нямате подобни средства под ръка, използвате традиционен метод – спирт или силен алкохол (водка, уиски, текила). Редовно проверявайте състоянието на раната, а ако забележите, че гноясва, непременно отидете на лекар. Дори и да няма видими усложнения, непременно се консултирайте с медицинско лице, след като се върнете у дома.

Опасните обитатели на скалите

Някои видове корали са опасни, понеже освобождават отрова, която може да причини изгаряне на кожата. Ако се случи, намажете засегнатия участък с обикновен оцет. Ракообразните, които обитават кораловите рифове, на пръв поглед изглеждат безобидни, но някои от тях имат лошия навик да „хапят”. Понеже ракообразните съдържат токсини, ако ви ухапят, веднага отидете на лекар. Никакво самолечение, тъй като може да усложните ситуацията!

Ако ви опари медуза

В Черно море няма кой знае какви чудовища, но за сметка на това гъмжи от медузи. Някои от тях са напълно безвредни и децата често обичат да се замерват с тях. За съжаление в ръцете им не е изключено да попаднат и опасни видове, особено след буря или дъжд. Ако се случи, не бива да миете мястото със сладка или солена вода. Почистете раната със спирт или оцетна киселина и премахнете остатъците от пипала, ако има такива. След това може да намажете мястото с дефламол.

Важно

Основни правила за безопасност

На плажовете в Гърция и Египет използвайте гумени обувки тип „крокс” – те прилягат плътно по краката и ще ви защитят от морски таралежи, остри камъни, стъкла.

Не дразнете морските обитатели. Обяснете на децата, че при никакви обстоятелства не бива да докосват водни същества, колкото и красиви или безобидни да им се струват.

Осведомете се къде има пункт за спешна помощ и аптека, както и има ли в хотела лекар. Не тръгвайте без аптечка за първа помощ и най-необходимите медикаменти.

Къпете се на безопасни места. Ако няма спасители, не влизайте навътре в морето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X