Напишете дума/думи за търсене

Защо щандовете с изкушения са все в средата на магазина

Може би сте чували съвета да не ходите на пазар за храна, ако умирате от глад. И в него има голяма доза истина. Ако не сте хапнали нищо, след като сте станали от сън, е много по-вероятно да похарчите пари за нещо, от което наистина нямате нужда и с което най-вероятно ще преядете веднага щом се приберете вкъщи. Така че когато закусите, преди да се отправите към супермаркета, не само ще спестите някой лев, но и няма да се притеснявате толкова за талията си.

Ето още няколко съвета как да опазите фигурата си, а и семейния бюджет, докато сте на пазар.

Излизате

неподготвени

Ползата от списък на продуктите, които искате да купите, е несъмнена. Да излезете на пазар без него, е като да се явиш на кандидатстуденстки изпити, без да си ходил на уроци. Ако не успявате да намерите лист хартия, пак не тръгвайте без списък. Направете си го в телефона. Така още по-лесно ще можете да намерите след това хубава рецепта от интернет, за която да използвате купените продукти.

Пазарувате от

щандовете по

средата на магазина

Собствениците на големите супермаркети използват най-различни маркетингови, а и психологически стратегии, с които да накарат клиентът да похарчи колкото се може повече пари. Всичко има значение - от осветлението през музиката и температурата до подреждането на стоките. Ако обърнете внимание, ще забележите, че повечето са направени на принципа за “пазаруване обратно на часовниковата стрелка”. Анализатори са стигнали до извода, че клиентът винаги върви наляво. Ето защо началото на импровизираната му потребителска траектория започва от дясната страна на магазина. Там обикновено са полезните продукти като зеленчуците и плодовете, а след това са подредени млечните и пълнозърнестите продукти. Малко след тях започват изкушенията - подредени в средата на магазина газирани напитки, чипсове, бисквитки, шоколади и бонбони. Така че първо напълнете количката с полезните продукти, а накрая може да посегнете и към едно-две от тях.

Направете същото и когато се храните - първо напълнете чинията си със здравословната част от обяда. Ако остане място в нея, накрая пробвайте и от десерта.

Пазарувате само

органични продукти

В последните години в големите хипермаркети вече има щандове с т. нар. органична храна. Това са плодове и зеленчуци, които са с по-кратък срок на годност, а цената им е близо два пъти по-висока от тази за същите продукти, които не са био. Със сигурност органичните продукти са много полезни и за здравето, и за талията.

Вглеждате се в

грешните продукти

Не се ли вглеждате прекалено в етикети на продукти с надпис “нискокалорични” и “с ниско съдържание на мазнини”? Това все пак са храни, които не са ви толкова нужни, а като се замислите, и толкова полезни. Ако искате да си вземете закуска, която ще ви снабди с достатъчно енергия, просто посегнете към добрите стари плодове и зеленчуци. Към тях може да добавите малко масло или сирене с пълнозърнесто хлебче.

Не се вглеждайте толкова в надписите “нискокалорично” на бисквитите, а вместо тях си купете пресен плод.
Не се вглеждайте толкова в надписите “нискокалорично” на бисквитите, а вместо тях си купете пресен плод.

Когато един продукт е без мазнини, те обикновено са заменени от нещо друго, обикновено захар. Така че със сигурност може да минете без него.

Избягвате

замразените продукти

Не е лошо наистина да стоите далече от изкушенията като сладолед и замразена пица – вкуснотии, които отдавна не сте си позволявали, а и ви напомнят за детските години. Но така пропускате други продукти. Разбира се, че те не трябва да са на първо място в списъка ви за пазаруване, но замразените плодове и зеленчуци, както и пълнозърнестите хлебчета са добро допълнение към диетичното меню, стига да не прекалявате с тях.

Пропускате

консервите

Тук е като навика да пропускате да пазарувате от фризерите. Но удобството на консервираните храни е безспорно. Те имат дълъг срок на годност, компактни са и лесни за носене и съхранение. А и наистина има такива, които са здравословни като безсолните консерви с домати, косервите с боб с ниско съдържание на натрий и консервите със сардини за любителите на морски дарове. Напоследък все по-разпространени у нас са и консервите с кокосово мляко, в което има високи нива на триглицериди. Те помагат на метаболизма. Но не прекалявайте и с него, защото съдържа доста калории.

Купувате

намалени стоки

Няма нищо лошо да спестите някой лев от намалените стоки, но преди да купите някои, от тях си помислете дали наистина те трябва да са в менюто ви. Пропуснете тортичките и бисквитите, които са в акция, и спестете пари за онези дънки, в които искате да влезете от няколко години.

Не пропускайте всички замразени храни, защото има и такива, които са полезни.
Не пропускайте всички замразени храни, защото има и такива, които са полезни.

Не поглеждате към

продуктите, наредени

точно преди касата

Всички онези малки опаковки, подредени точно преди да дойде редът ви на касата, може да окажат положителна роля върху самочувствието ви. Да, количката ви вече е пълна с всякакви продукти. Не сте се поддали на нито едно изкушение, всичко е полезно и здравословно. Така че отпуснете душата си точно сега – вземете опаковка бисквити или друг десерт и наградете себе си за всичко онова, което сте имали волята да пропуснете в тази обиколка по щандовете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X