Напишете дума/думи за търсене

Франция призна "трети пол"

Френски съд за първи път призна "трети пол" за човек, роден и с мъжки, и с женски полови органи. Ищецът, който бил обявен за мъж при раждането си, вече официално може да използва термина „неутрален пол” в личните си официални документи, съобщава france24.com. Случаят обаче подлежи на обжалване.

Ищецът е роден с „недоразвита вагина” и „микропенис”, но няма тестиси. Той е женен, с едно осиновено дете.

"Като тийнейджър аз разбрах, че не съм момче. Не съм имал брада, мускулите ми не растяха. Днес най-накрая се чувствам признат от обществото, от което наистина съм част”, сподели „той”.

Човекът е на 64 години и се обърнал към съда през юни с искане да признае „неутрален пол” или друго наименование, което да не е „мъж” или „жена”. Когато бил на 35 години се подложил на лечение с тестостерон.

"Моят външен вид ставаше по-мъжествен. Аз бях в шок, вече не се възприемах. Това ме накара да осъзная, че не съм нито мъж, нито жена", разказва човекът.

Факсимиле от france24.com
Факсимиле от france24.com

Няколко страни, сред които Германия, Австралия, Нова Зеландия и Непал, официално признават трети пол. Индия, Пакистан и Бангладеш също имат официално наименование за така наречените „хиджра граждани”, които не се самоопределят като мъже или жени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X