Напишете дума/думи за търсене

Нещата, които не знаем за леворъките, а трябва

Какво е общото между Луи XVI, Бил Гейтс, Леонардо да Винчи, Ницше, Джими Хендрикс и Анджелина Джоли? Е, вече е ясно – всички те са леворъки. Дългият списък от именити хора, които са (били) леворъки с нищо не подсказва, че едва 10 % от населението на земята си служи по-добре с лявата ръка. Но пък намеква за това, че леворъките са хора, които имат голям потенциал, при това в различни области, но най-вече в изкуството.

Бебетата показват с коя ръка ще боряват по-добре още през първите си месеци. Просто обърнете внимание с коя ръчичка пеленачето посяга за биберон, играчка или друго. Имайте предвид, че леворъчието търпи изменение – сред младите хора има повече леворъки отколкото сред възрастните. Специалистите казват, че с годините леворъките се приучават от само себе си да си служат и с дясната ръка.

Внимание

Никога не форсирайте детето си да „обърне” леворъчието си. Дори да успеете, е малка вероятността то да стане сръчно. Психолозите предупреждават, че дете, което е било принуждавано да действа повече с другата ръка, израства с по-ниско самочувствие!

Всъщност би трябвало да сте щастливи, ако детето ви се окаже леворъко. Знайно е, че дясното полукълбо на мозъка отговаря за лявата ръка. В него постъпва цял спектър от важна информация – зрителна, слухова и т.н., следователно първо чрез него разпознаваме лица, цветове, мелодии. Емоциите и техният израз също са пряко свързани с дясното полукълбо. Затова не трябва да се учудваме, че сред артистите, художниците и музикантите има толкова леворъки. Но това, че леворъките са като цяло по-интелигентни от десноръките, е малко митология.

Според психолога Димитър Тодоров твърдението произлиза от това, че поради необходимостта да полагат повече усилия в ежедневието си леворъките са по-приспособими. Тоест говорим за развита интелигентност, не за вродена. Не бива да забравяме, че леворъчието не е недъг, но в съвремието има куп пречки за леворъките хора – ножиците, отварачките за консерви, белачките, ножовете, мишките за компютър са създадени, за да си служим с тях с дясната ръка. Освен това в училище много малко преподаватели се съобразяват с леворъките деца и ги обучават специално. Във Великобритания например един учител, който е минал курс за обучение на леворъки деца, го използва като предимство в своето CV.

Специализираният сайт за леворъки lefthandersday.com дава няколко много прости препоръки на учителите, които имат такива ученици:

Да поставят леворъкото дете от лявата страна на чина, за да не бута другарчето си, когато пише. Ако учителят на вашето дете не се е досетил за това, можете да го помолите.

Да демонстрират правилното хващане на химикалката и правилната позиция на тялото и ръката (на сайта могат да открият имейл, на който специалист ще ги насочи и ще им отговори на всички въпроси)

Да осигурят ножици за леворъки и да научат ученика как да ги ползва (в сайта има и възможност да се закупят такива продукти)

Да проявят разбиране, защото леворъките деца оформят записките си по различен начин от десноръките.

Интересни факти за леворъките

1. Вероятността за леворъко дете при двама леворъки родители е над 50 %, само 20 % – при един такъв родител, но и с десноръки родители генът се проявява от лели, баби и др.

2. Тези висшисти, които си служат с лява ръка, печелят с 13-20 % повече от останалите.

3. 53 % от тях стават специалисти от по-висок клас срещу 38 % при десничарите.

4. Четирима от петимата първоначални дизайнери на „Макинтош” са били леворъки.

5. Доказано е, че левиръките се възстановяват по-лесно след инсулт в сравнение с десноръките.

6. Смята се, че за един футболист е голямо предимство да е леворък и да рита с левия крак.

7. Плуване, тенис, бейзбол и фехтовка също са добри спортове, към които можете да ориентирате леворъкото дете. И никога не му казвайте „левак” – това е напълно некоректно!

Малък съвет

На десноръките също се препоръчва да отделят време, за да правят някои неща с лявата си ръка – например понякога можете да режете хляба с лявата ръка, да решете косата си, дори опитайте да пишете с нея. Така стимулирате дясното си полукълбо и своите креативни способности.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X