Напишете дума/думи за търсене

Какво не знаем за леворъките

Мина времето, когато децата се вкарваха насила в „правия път“ на пишещите с дясната ръка. Все по-нормално и естествено е да виждаме хора около себе си, за които светът е не на обратно, а е с водеща лява ръка. Не по-малко сръчна и не по-малко талантлива от водещата дясна на другия.

Почти всеки десети човек на планетата е левичар

Може би си мислите, че процентът на хората, които използват лявата си ръка активно, е по-малък, но може би просто не ги забелязвате в дясноориентираната тълпа.

Над 2000 души годишно загиват заради водещата си лява ръка

Не, че тя им служи по-непълноценно, но уви, левичарите се налага да боравят с уреди, предназначени за хора, които използват основно дясната си ръка.

Левичарите имат по високо IQ

Според изследване хората с коефициент на интелигентност над 140 са повече сред тези, които използват лявата си ръка, отколкото сред тези, които боравят с дясната.

Гените носят само 1/4 от отговорността

С други думи, малко вероятно е детето да наследи леворъката склонност на родителите си при равни, ако няма други предпоставки.

По-добри спортисти са

Отличават се с по-добри атлетични постижения. И с по-завидни резултати във видеоигрите. Може би защото по-бързо обработват информацията и преценяват отделните ситуации.

Стресът през бременността има общо

Учени са установили, че тревожността и депресията на майката преди раждането, може да има нещо общо с бъдещото левичарство на детето. Депресивните й състояния и преждевременното раждане също.

Често срещано е при еднояйчните близнаци

Не е необичайно единият близнак да има бенка на лявата буза, а другият - на дясната. Същото може да се отнесе и към това дали лявата или дясната ръка ще бъде доминантна.

Голяма част от шизофрениците са леворъки

Или с други заболявания на психиката. Данни за това дава наблюдение над пациенти в психиатрична клиника, където близо 40% от шизофрениците се оказва, че са левичари. За учените това е доста висок процент, като се има предвид, че хората с доминантна лява ръка са едва 10 на сто от населението.

Леворъките не са странници

Или поне не повече от всеки друг. Нито в мисленето, нито в поведението си, нито по отношение на здравословното си състояние.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X