Напишете дума/думи за търсене

Хроничната тревога е комплекс на отличниците

Регулярните нервни изблици са цената, която победителите често плащат за успехите си. Според лекарите стресът и хроничната тревога са един от бичовете на XXI век. И според всеобщото им признание, най-потърпевши са жените.

Представителките на нежната половина от човечеството по-често се оплакват от така наречения комплекс на отличника – когато всичко трябва да бъде направено веднага и в най-добрия вид. В последните няколко години лекарите алармират, че редовните нервни сътресения все по-често са причина за бум на хроничен стрес и тревога сред жителите на големите градове. И ако доскоро от този проблем са страдали предимно мениджърите от мъжки пол, сега са засегнати най-вече жените, независимо от професията им.

Лекарите обясняват, че стресът е процес, който засяга целия организъм и обичайно се отключва в моменти на опасност. За да се избегне опасността, е необходимо да се активира мозъкът, мускулите и органите, които ги снабдяват с кръв и кислород. През това време останалите системи на практика са изключени и се снабдяват с кръв съвсем слабо. Ако стресът се превърне в хроничен, организмът преминава в отбранителна позиция и започва да разрушава собствените си органи. В такава ситуация количеството на необходимите за организма витамини и елементи нараства, което означава, че храненето трябва да бъде по-специално.

В човешкия организъм се произвеждат особени антистресови вещества, които го защитават от разрушителното действие на свободните радикали, бързо възстановяват повредените клетки и помагат за образуването на нови. Към тези вещества се отнасят витамин Е, аскорбиновата киселина и витамините от групата В. При наличие на стрес тялото ни губи много протеини, които се насочват за активация на имунната система и образуване на антистресови хормони. Страдат стомахът, червата и бъбреците, които остават без достатъчни протеини. За адекватна реакция на стреса е необходим и много калций, който започва да се извлича от костите и зъбите и те стават чупливи.

Антистресова формула
Основната реакция при стрес и хронична тревога е засиленото чувство на глад – дори и когато нямаме нужда от толкова големи количества храна. Тялото се презапасява за „черни дни”, а резултатът е натрупване на наднормени килограми. За да намалите апетита и да снижите стреса, хапвайте често, на малки порции и нискокалорични ястия. Продуктите трябва да бъдат максимално натурални и свежи. Ако досега сте консумирали месо, не минавайте рязко на вегетарианска диета, тъй като отсъствието на протеини в менюто също е стрес.

Антистресов ефект имат млякото и млечните продукти, черния дроб, зелените листни зеленчуци, нерафинираните растителни масла, пълнозърнестите продукти, морските продукти, цитрусите, доматите, кивито, ябълките, тиквата. Избягвайте мазната храна, хамбургерите, колбасите, прекалено сладките и солени продукти. Енергийните напитки, кафето, черният чай и кока-колата също са сред първите приятели на стреса, затова по-добре се откажете от тях.

Малък съвет:
Ако човек е разстроен или уморен, обикновено изпива едно кафе или чай. В този случай обаче е правилно да се изпие чаша прясно изцеден сок или айран. Освен това японската кухня е изключително богата на антистресови вещества, тъй като в рибата и водораслите има много йод, минерали и омега-3.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X