Напишете дума/думи за търсене

Безопасни ли са електронните цигари?

След борбата срещу обикновените цигари, Европейският съюз е вдигнал мерника и на електронните цигари. Всичко това е с цел по-строги правила срещу пушенето и следователно подобряване на здравето ни.

Обезпокоени от факта, че всъщност не е научно доказано дали електронните цигари са вредни или безвредни, различни организации започват борба и срещу тях. Първоначално е внесено искане те да бъдат третирани като медицински продукти – тоест да се продават само в аптеки, само след строг контрол и следователно да се ограничи свободната им продажба и употреба. Здравните експерти предупреждават, че изявленията на производителите, че тези цигари са безвредни, всъщност не са научно доказани и следователно трябва да се проведат редица изследвания и да има строг контрол над производството и продажбата на такива цигари.

Това, което притеснява най-вече застъпниците на по-строгите мерки, е фактът, че много от електронните цигари се внасят в повечето страни, без да минават през стриктни тестове през каквито минават например лекарствата. По този начин не се следи реалното им съдържание и в много случаи те могат да се окажат дори по-вредни от обикновените, заради химикалите, които съдържат. Неслучайно в някои страни като Австралия, Нова Зеландия, Бразилия и Канада свободната продажба на такива цигари е забранена.

Във Франция е внесено искане да се забрани употребата на електронни цигари на публични места, както и да бъдат забранени масовите им реклами. Във Великобритания пък министрите настояват за забрана за продажба на електронни цигари онлайн, както и за строг контрол при вноса им.

И въпреки че Европейският парламент отхвърли на първо време искането електронните цигари да бъдат третирани като лекарствени средства, техните застъпници не могат да останат спокойни, защото сред най-новите предложения за промени в директивата за тютюневите изделия е отбелязана пълна забрана на употребата на електронни цигари на публични места, както и свободната им продажба. Според предложенията, ако в рамките на две години поне три страни членки забранят електронните цигари, това автоматично трябва да означава, че тези цигари трябва да се забранят в целия Европейски съюз.

В предложенията е включено също да бъдат ограничени различните видове аромати на електронните цигари, като шоколад, ванилия или на плодове, за да не са толкова привлекателни за по-младите. Освен това се предвиждат множество международни изследвания, които да докажат дали наистина тези цигари са безвредни или напротив, както смятат много, са вредни колкото истинските цигари и също като тях водят до пристрастяване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X