Напишете дума/думи за търсене

От любов ми дойде до гуша

Любов, любов, любов. Навсякъде любов, особено през февруари. Всички говорят за нея, очакват я, дишат я, купуват я. От Владивосток до Ванкувър. Няма спасение, никой не трябва да пропусне любовта. По телевизия, по телепатия или по парти седенки все се намира някой, който да ви припомни датата в календара с форма на сърце, аромат на рози и вкус на шоколад. С известно отегчение изпивате хапчето на благоприличието и се потапяте на дълбоко във всеобщия ентусиазъм.

Или не! Хич не ви е до любов. Не и до тази, която се празнува планово веднъж в годината и се предлага в саксия с етикет.

Може би вашата любов е срамежлива или пък е зодия инат и не й се ходи на купон. Намерила е уютно място за покой и това й е съвсем достатъчно. Без фойерверки и балони, споделена или изоставена, в брак или неангажирана, наивно млада или на преклонна възраст, но лично ваша. Тя не се празнува с другите, а се преживява насаме, всеки ден.

За много влюбени календарното честване на любовта е истинска досада. Не заради романтиката, поезията на чувствата, милите жестове на внимание и споделянето. А заради напудрения с прекалена показност празник и разпределянето на подаръчни задължения по подразбиране.

Традицията повелява:

Марс да се реди чинно на опашка за цветя, да избере бижу-изненада, разчитайки на собствения си вкус или още по-зле – на съветите на продавачката. Да направи резервация за романтична вечеря и да се приведе в приличен вид.

Венера също има доста ангажименти за отмятане. Да тръпне в напрежение дали любимият няма да пропусне празника, дали подаръкът й не е по-скромен от очакваното и ще успее ли да се напъха в костюма на жената-котка преди гостът от четвъртата планета да е заспал. Да не забравяме също неудобствата на претъпканите ресторанти и кина, обърканите резервации и суматохата заради повишеното любовно потребление.

Светът е полудял от любов или само вие се движите в насрещното

Нито едното, нито другото. Признайте, няма смисъл да отлагате, валентинската комедия от грешки не ви е по вкуса. Лошото е, че няма начин да се изолирате от нея. За щастие поне имате избор да не участвате.

Дръпнете шалтера на празненството и останете по пантофи. Най-важното е да се договорите с половинката и да я спечелите за каузата. Разговаряйте открито и решете – без подаръци, цветя и ресторанти. Е, ако има предложение за вино, не се опъвайте особено. Все пак Трифон Зарезан трябва да бъде уважен.

Бъдете толерантни към ентусиазма на другите и ги оставете да празнуват. Не съсипвайте емоцията им с отрицание и калкулация на разходите в името на любовта.

Не се заричайте. Не прекалявайте с бойкота, не късайте с идеята за празника на любовта завинаги. Оставете си вратичка да се върнете в случай, че Купидон ви изненада от засада.

И не забравяйте, любовта не е за един ден.

---------

Св. Валентин в проценти

30% от цветята се купуват от жени.

Мъжете харчат два пъти повече от жените.

Над 3% от притежателите на домашен любимец дават подарък на своето животно.

С 30% се повишава продажбата на презервативи.

Над 50% от американките биха изоставили любимия, ако е забравил за подаръка им.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X