Напишете дума/думи за търсене

Люк Скайуокър ли е новият Дарт Вейдър?

Джедаят съмнително липсва в трейлърите за седмата част на “Междузвездни войни"

Къде е Люк Скайуокър?

Това се питат феновете на “Междузвездни войни”, след като през седмицата бе пуснат последният трейлър за предстоящата седма част на култовата поредица.

Героят на Марк Хамил не се появи в нито едно видео, плакат или снимка, рекламиращи “Силата се пробужда”. Развитието на историята на младия Скайуокър трябва да бъде водещо в новия филм и това доведе до спекулации, че ще видим Люк не по начина, по който се очаква.

Най-шокиращата теория е, че Скайуокър, който е син на главния злодей в поредицата Дарт Вейдър, най-накрая се е предал и е преминал към тъмната страна на Силата.

Така джедаят, победил злия Дарт Сидиъс и унищожил Империята, ще се превъплъти в образа на Кайло Рен.

Това е главният злодей в новия “Междузвездни войни”, който ще използва армията си от щурмоваци, за да възцари нов ред в Галактиката. Рен е боец, владеещ силата и ръководещ военната хунта “Първият ред”. Тя е формирана от части на падналата Империя. 

Кайло Рен е новият злодей в “Междузвездни войни”.
Кайло Рен е новият злодей в “Междузвездни войни”.

“Кайло Рен не е сит.

Той работи за върховния главнокомандващ Сноук, който е доста могъщ”, разкри режисьорът на “Силата се пробужда” Джей Джей Ейбрамс. След като не е сит, тогава какъв е той? В последния клип мистериозният маскиран злодей казва, че

ще продължи делото

на Дарт Вейдър,

докато пред него се появява изгорелият шлем на Анакин Скайуокър, каквото е джедайското име на Тъмния лорд. 

Изогорелият шлем на Дарт Вайдър.
Изогорелият шлем на Дарт Вайдър.

Именно Люк е този, който запалва останките на баща си заедно с костюма му на планетата Ендор в излезлия преди 30 години “Междузвездни войни VI - Завръщането на джедаите”. Рен е обсебен от Дарт Вейдър, а маската му е директна препратка към тази на бившия джедай.

Основната цел на Рен е да внесе баланса в силата. Нещо, което бе предопределено да направи Анакин, но той се провали, след като стана сит и се обърна срещу джедаите в “Епизод III”. Тогава кой би бил толкова отдаден на делото на Тъмния лорд? Неговият син Люк, разбира се.

Братът на принцеса Лея също така е

единственият, който

може да измайстори

от нищото кръстатия

светлинен меч,

с който Кайло Рен се появи в едно от промовидеата на бъдещата седма част на поредицата. 

Кайло Рен предвожда щурмоваци в кадър от филма.
Кайло Рен предвожда щурмоваци в кадър от филма.

Въпреки всички теории официално актьорът Адам Драйвър се смята да е избран за ролята на Кайло Рен. Истинското лице на злодея обаче така и не е показано без неговата маска. Единствената снимка на Драйвър пък е как върви с двама щурмуваци на ледена планета. Според феновете на междугалактическата сага американският актьор няма да играе Рен, а негов ученик.

Под напътствията на своя учител той тепърва ще разгръща потенциала си в новите епизоди. В подкрепа на тази теза е и фактът, че Джей Джей Ейбрамс е известен със своите похвати за заблуда и обрати. В последния си филм “Стар Трек - Пропадане в мрака” режисьорът умело криеше до последно, че Бенедикт Къмбърбач ще изграе отрицателния герой.

Друг добър пример за подвеждане на зрителя в киното е “Железният човек 3”. Бен Кингсли е представян през цялото време, че е злият Мандарин, но на края на лентата се разбира, че той е марионетка на истинския злодей.

Спекулациите, че Люк е преминал към Тъмната страна, не спират. През 2005 г., много преди да се зароди идеята за “Силата се пробужда”, Марк Хамил участва в предаване заедно с Джей Джей Ейбрамс, пише в. “Гардиън”. Там той разкрива, че искал в шестата част на сагата

героят му да стане

зъл, убивайки Хан

Соло или сестра си

принцеса Лея, след което да получи прошка. Сценарий, по който се разви съдбата на Вейдър в предишните епизоди. 

Още в “Епизод V” Люк Скайуокър се плаши, че ще стане Дарт Вейдър.
Още в “Епизод V” Люк Скайуокър се плаши, че ще стане Дарт Вейдър.

В шоуто Хамил се описва като джедай ренегат с бръсната глава, който се появява, след като се е криел в продължение на години. Тогавашният режисьор и създател на “Междузвездни войни” Джордж Лукас обаче не харесал предложението. Дали обаче през 2005 г. идеята за злия Люк не е била посята в главата на Ейбрамс?

Лошият Люк все пак не е нещо ново. В комикса “Тъмната Империя” младият Скайуокър преминава към Тъмната страна, за да победи надигащия се отново Дарт Сидиъс. По-късно в книжката се описва как Люк е спасен от приятелите си.

Най-близкият момент, в който може би се загатва за присъствието на Люк Скайуокър, е в един от трейлърите, когато облечен в черна роба човек докосва с механичната си ръка роботчето R2D2. В епизод V - “Империята отвръща на удара”, Дарт Вейдър отрязва ръката на сина си, докато опитва да го привлече към тъмната страна. Също така гласът на Марк Хамил в един от клиповете дава инструкции за наследството на семейството и владеенето на Силата, но така и не се разбира на кого говори.

Друга теория е, че Люк е

последвал примера

на учителите си

Йода и Оби Уан

Двамата джедаи се крият от Империята в първата трилогия на “Междузвездни войни”, докато не настъпва моментът да предадат знанията си за Силата.

Кой е синът на Дарт Вейдър?

- Люк е син на най-силния джедай Анакин Скайуокър, който преминава към тъмната страна на Силата и се превръща в Дарт Вейдър. Майка му е бившата кралица на планетата Набу — Падме. Тя умира при раждането му.

- Има сестра близначка - принцеса Лея.

- Отгледан е от чичо си на планетата Татуин. Всъщност Оуен не му е истински чичо, а син на втория му баща, който се жени за майката на Анакин.

- Наставникът на баща му Оби Уан Кеноби се наема и с неговото джедайско обучение. То обаче е завършено от учителя Йода. 

Йода обучава Люк Скайуокър.  СНИМКИ: АРХИВ
Йода обучава Люк Скайуокър. СНИМКИ: АРХИВ

- Докато се опитва да надвие Империята, Люк е изкушаван от Дарт Вейдър неведнъж да го последва, за да управляват галактиката като баща и син.

- Младият джедай спира император Палпатин/Дарт Сидиъс, но губи баща си в последната битка.

- Най-добрият му приятел е бандитът Хан Соло, който се влюбва в сестра му.

Мистериите в “Силата се пробужда”

С излизането на последния трейлър на “Междузвездни войни - Силата се пробужда” мистерията около сюжета на новата част се заплете още повече. Историята ще разказва за събития 30 години след излизането на “Завръщането на джедаите” 

Плакатът на новата седма част на “Междузвездни войни”.
Плакатът на новата седма част на “Междузвездни войни”.

- Каква е съдбата на Хан Соло?

Хитрият герой на Харисън Форд е отричащ Силата контрабандист в оригиналната трилогия. В новата VII част той ще бъде водещ персонаж, който ще запознае новите герой Рей и Фин с историята досега. На въпроса на Рей за това какво се е случило Хан отговаря: “Всичко е истина! Тъмната страна. Джедаите. Те са истински.” В последния трейлър Соло се явява и утешител на принцеса Лея пред надигащото се зло. Корабът му “Хилядолетният сокол” профучава десетки пъти в небето, докато е преследван от новата Империя.

- Коя е Рей?

Рей е нова героиня, изиграна от актрисата Дейзи Ридли. Нейната родина е планетата Джаку. Съдбата ѝ е подобна на Анакин Скайуокър и сина му Люк. Те прекарват детството си бедно на пустинна планета, преди да изиграят ключова роля в събитията от филмите. Рей не живее със семейството си, като има теория, че тя е дъщеря на Хан Соло и Лея. И също като чичо си може би владее Силата. 

Фин и Рей бягат по време на битка в “Силата се пробужда”.
Фин и Рей бягат по време на битка в “Силата се пробужда”.

- Откъде Фин се е сдобил със светлинния меч на Люк Скайуокър?

Фин е бивш щурмовак от “Първият ред”, който катастрофира на Джаку, където се запознава с Рей. На пустинната планета среща Хан Соло и Чубака. В кадър от втория трейлър той държи светлинния меч на Люк Скайуокър, който джедаят изгуби, след като Дарт Вейдър му отсече ръката. Смята се, че оръжието е намерено от принцеса Лея.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X