Напишете дума/думи за търсене

Проф. Любомир Стойков: Българката се ражда с висше образование по естетика

Проф. Стойков, каква жена е българката според вас?
Положителният образ на българската жена е изграден от ценности като трудолюбие и находчивост, красота и гиздавост, комбинативност и издръжливост. Убеден съм, че българката не е получила това, което заслужава - все още е недооценявана и дискриминирана. Неглижиран е нейният огромен потенциал - културен, естетически, професионален. Казано накратко: обикновено тя дава повече, отколкото получава.

Кои са нейните положителни и отрицателни черти?
Едно и също качество същевременно е и положителна, и отрицателна черта: търпението. Изумен съм, когато научавам, че малтретираните редовно от своите съпрузи или пък партньори жени не подават жалби и оплаквания, а като добичета търпят това унижение. На всичко отгоре те твърдят с някаква доза мазохизъм, че държат на мъжете си, че те просто са сгрешили и - забележете - че не могат без тях! Една от най-положителните черти на българската жена е волята й да се образова, да се развива, да настига и да надминава т.нар. силен пол - нещо, което добре й се удава напоследък!

С какво се отличава сред чужденките?
Е, не може да се говори така ангро - има чужденки и чужденки! Но типично за нашенката е, че е доста по-естествена от редица чуждестранни и навирили нос жени, чието самочувствие обаче е без покритие. Българката е доста по-адаптивна от задграничните си посестрими, притежава едновременно талант в няколко области и е ненадмината в изкуството на флирта...

Има ли вкус и усещане за красота?
Определено българката има усет за естетичното и красивото. Често пъти казвам, че тя се ражда с висше образование по естетика. Има силен рефлекс към стилното и изящното, например към цветовете и техния микс. Това донякъде обяснява защо нашите национални носии са истински шедьоври, будещи възхищението на такива знаменити дизайнери като Пиер Карден и Пако Рабан, гостували неведнъж в България.

Как се е обличала в миналото и как се облича днес? Достойна европейка ли е, или дори се облича по-елегантно от европейката?
Още през XIX век Константин Иречек се изказва много ласкаво за нашата жена. Впечатленията му от Велико Търново не подминават красотата на българката и той подчертава, че в голяма степен тя прилича на гъркинята, а доминиращ тип са брюнетките. Лично аз поставям много по-високо хубостта на българката от тази на жените в южната ни съседка. Споделям направената преди години световна класация за най-красивите жени, в която българката е сред първите три редом с италианката и рускинята, ако не се лъжа.

Днес българската жена държи на външния си вид и дори, когато разполага със скромни финансови средства, успява да бъде елегантна и стилна. Нека обаче да не я идеализираме. За жалост наложеният през 90-те години чалгаджийски стил на обличане засили кича и вулгарността в облеклото на някои български жени. В наше време обаче и те се променят по посока на голяма изтънченост и модерност. Положителен естетически и визуален факт е, че все по-често се срещат жени, представителки на уважавани професии - банкови служителки, журналистки, адвокатки, лекарки и актриси, които респектират с адекватния си дрескод. Важни са мисълта, волята и желанието те да изглеждат добре и да “радват окото”. Тук навярно е уместно да се позовем на Яворов, според когото няма красиви и грозни жени, а има жени, които не умеят да бъдат красиви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X