Напишете дума/думи за търсене

Как да изведем холестерола от организма

Повечето хора са наясно, че холестеролът е два вида, наричани на всекидневен език „лош“ и „добър“. За лош се смята холестеролът с ниска и много ниска плътност и той е отговорен за формирането на атеросклеротични плаки на вътрешните стени на кръвоносните съдове. Именно тези плаки за виновни за запушването артериите и пвишения риск от сърденчносъдови заболявания и инсулт. Добрият холестерол е с висока плътност – той възпрепятства отлагането на лошия холестерол на вътрешните стени на кръвоносните съдове, като го извежда от тях и го насочва за преработка към черния дроб.

Добрият холестерол, за разлика от лошия, не постъпва в организма чрез храната, а се изработва от тялото самостоятелно. За тази цел спомагат умерените, но редовни физически упражнения. Още един фактор, колкото и странно да звучи, е консумацията на алкохол – не повече от 1 чаша сухо вино или 60 – 70 г качествен твърд алкохол. Но имайте предвид, че прекомерната употреба на алкохол има противоположен ефект.

Важно!
Лошият холестерол се съдържа в хранителни продукти като мазните меса и сирена, маслото, субпродуктите, колбасите, хайвера, яйчния жълтък. Затова ако имате повишено ниво на холестерол, е нужно да ограничите или напълно да ги изключите от менюто си.

Изгонете го

Наред с хранителния режим, нивото на лошия холестерол може активно да се понижи с помощта на лекарствени препарати, които обаче задължително трябва да бъдат предписани от лекар. В съвременната медицина се използват медикаменти със съдържание на статини, фибринова и фолиева киселина, омега-3, витамини от групата В, Е и др.

Особено важен е здравословният начин на живот – редовна, но умерена физическа активност, правилно хранене, нормализация на теглото, отказ от пушене.
Намалете до минимум мазнините в менюто си. Консумирайте немазни риби, премахвайте предварително кожата от пилешкото месо, заменете свинското с телешко и говеждо.

Откажете се напълно от колбасите и месните полуфабрикати - наденички, бекон, салами. Заменете животинските мазнини (масло, мас) с растителни (зехтин, шарлан и всякакви нерафинирани растителни масла).
Понижете количеството на въглехидратите в менюто си – ограничете най-вече на тортите, пастите, бисквитите, сладоледа.

Предпочитайте млечни продукти с нисък процент масленост.
Консумирайте колкото се може повече пресни плодове и зеленчуци. Авокадото, спанакът, орехите, бобът и чесънът най-успешно извеждат лошия холестерол от организма.

Чаят и черният шоколад са полезни, но най-добре намалете радикално консумацията на кафе.
Проверявайте редовно нивото на холестерол в организма си – колкото по-рано разберете за риска от хипертония, толкова по-лесно и бързо ще се избавите от нея.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X