Напишете дума/думи за търсене

Диригентът Максим Ешкенази: Жена трябва да дирижира света

В концертите за "Междузвездни войни" ще има и музика от новия епизод "Силата се пробужда"

Максим Ешкенази е роден през 1975 г. в София. Завършил е Музикалната академия, след това Университета в Южна Калифорния. Има и диплома за пилот. В момента е един от най-популярните класически диригенти, но е запален и по рок музиката и футбола. През последните години живее в САЩ, но често прескача до България и участва в редици проекти. Последният от тях са два концерта, посветени на произведенията на Джон Уилямс - композитора, създал музиката към "Междузвездни войни" и редица култови филми.

Сред любимите герои от "Междузвездни войни"
Сред любимите герои от "Междузвездни войни"

Маестро Ешкенази, премиерата на новия епизод от "Междузвездни войни" - "Силата се пробужда", е след по-малко от месец. Случайно ли е, че точно сега правите този концерт с произведения на Джон Уилямс?
Абсолютно не е случайно! Още преди месец съм си купил билетите за новия епизод на "Междузвездни войни" в Лос Анджелис. Всичките ми приятели са фенове и отдавна я чакаме. Концертите днес и утре (27 и 28 ноември бел. авт.) в зала "България" са като загрявка за филма. Включени са 12 произведения от "Междузвездни войни" - както от старите, така и от по-новите епизоди. Дори и от седми езизод ще има една музикална изненада. Не, не ми е дал Уилямс предварително саундтрака. Хаха! Нека оставим в тайна какво точно ще бъде. Ще прозвучат и произведения от "Индиана Джоунс", "Хари Потър", "Джурасик парк", "Сам вкъщи". Ще бъде много забавно.


Забавляват ли се филхармониците по време на репетициите?
О, да, половината от тях са големи фенове на сагата. Някои са толкова запалени, че са слушали произведенията повече и от мен. И постоянно дават съвети - тук да е така, там да е иначе. Всички са много ангажирани с този концерт, който за мен е огромна сбъдната мечта.

Концертите на Ешкенази винаги са забавление
Концертите на Ешкенази винаги са забавление

Имали ли сте възможност да се запознаете с Джон Уилямс лично?
Не само това - имах щастието два пъти да свиря с него в Лос Анджелис. Участвахме в един галаконцерт заедно и аз, разбира се, не пропуснах да си направя снимки. Невероятен човек е Уилямс, много мил, приятен, забавен, с чувство за хумор. Но е наистина много висок! Надявам се някой ден да имам шанс да се запозная и със създателя на сагата Джордж Лукас.

Малко неочаквано е за диригент да кара самолет. Как се запалихте по това?
Аз съм непрофесионален пилот, летя за удоволствие. Досега се занимавах със самолети и хеликоптери, сега основно с хибридни дронове. Ако ми предложат да пилотирам дори "Хилядолетния сокол" на Хан Соло, ще се справя! На един приятел купих за рождения малко дронче, направено като "Сокола". Голямо забавление стана. Имам и дронче като изтребителите на бунтовниците в "Междузвездни войни". Дори бях един от тест-пилотите, преди да го пуснат по магазините.

В САЩ пилотирате самолети, а се говори, че в България карате "Москвич"?

Напълно вярно е! Имам "Москвич", който го поддържа авиационен техник. Какво да се прави - всеки е луд на някаква си тема. Москвичът беше първата кола, която съм карал. Минавала ми е и греховната мисъл да си го взема в Лос Анджелис. Тогава ще бия славата на трабанта на Соломон Паси в Европа! Впрочем първата кола, на която карах шофьорските курсове, беше трабантче, произведено през 1968 г. Беше велико изживяване! В един момент едната гума заскърца и после я видях как ни задмина...

Диригентът е дипломиран пилот-любител
Диригентът е дипломиран пилот-любител

Не приличате на класическия диригент - намусен чичко с фрак, който само размахва палката и се кара.
Може би значение има това, че аз имам и други интереси, които променят облика ми като диригент. Смятам, че музиката трябва да е жива. Това се опитваме да правим в България чрез образователните програми "Фортисимо", предназначени и за деца. Надявам се хората, които идват на концерти за по-широката публика, в един момент да започват да идват на сериозните концерти. Правим един такъв - с Моцарт и Рахманинов, на 29 ноември, пак в зала "България". През януари пак ще съм в залата - ще представим концерт с произведения на Вебер, Менделсон и Брамс. А за началото на април готвим два концерта, включващи Чайковски, Дворжак, Бърнстейн.

На класическата музика винаги се е гледало като на елитарна - ако нямаш скъп костюм и поне две висши образования, не може да влезеш в залата. Това не отблъсква ли?
Има много хора, които си мислят, че чрез тази стара система са "защитници" на класическата музика. Разбира се, трябва да се подхожда с любов и уважение към нея, но не и като към култ! Хубавото е, че вече се вижда новата тенденция. Аз не съм едната бяла лястовица. Има достатъчно хора в България, които се опитват да привлекат младите към стойностното изкуство, но по начин, който да се хареса и на младите. С музиката трябва да се експериментира, тя е жива. Проектът "Павароти и приятели" показа, че може да се получи добре.

Много български музиканти казват "не мога да изкарвам пари", защото съм се родил в България и нямам добър пиар? Вие сблъсквали ли сте се с такъв проблем?
До някаква степен това може би има значение, но едно е основното: да има качество и чувство в музиката ти. Никога не съм усещал пренебрежение върху себе си, защото съм българин. Дори обратното - много хора ми помагаха точно заради това! И вярваха в мен, без да ги интересува откъде съм. Моцарт също не е имал пиар, нали? Аз вярвам, че абсолютната красота винаги си намира пътя. Ако не в тоя живот, то в следващия.

На сцената
На сцената

Едни от най-красивите класически произведения като "Аве Мария" са вдъхновени от религията. В същото време днес религията произвежда кръв и терор. Защо?
Това не го разбирам! Според мен всички религии имат и красива част, не само кървава. То е като старата индианска поговорка, че в теб живеят два вълка - добър и лош, и от теб зависи кой ще храниш. Това, което ние, музикантите, можем да направим, е да творим с още повече чувство и ентусиазъм, които да докоснат озлобените хора и да ги променят. Аз съм идеалист и се надявам, че всичко ще се оправи.


В момента всички концерти са под засилени мерки за сигурност. Притеснявате ли се, че някой в публиката може да е опасал колан с експлозиви?
Не искам да мисля за това. Разчитаме, че хората, заети със сигурността, ще си вършат работата.

Месец преди Рождество се пишат писмата до Дядо Коледа. Вярвате ли в коледната магия?
И аз ще напиша писмо! И ще поискам едно нещо - дъщеря ми да почне да ме слуша малко повече, че сега всичко е лудница! А иначе този концерт с музика на Джон Уилямс ми беше такава голяма мечта, че все едно получих подарък от Дядо Коледа. Хора, вярвайте в мечтите си! Най-лесният начин да живеете добре е да правите това, което най-много ви вълнува. Тогава няма да ви тежи. Аз досега донякъде съм го постигнал.


Кой е диригентът у дома?
О, и в моята къща е като навсякъде - жените командват! Винаги и абсолютно! Но това не е лошо. Защото смятам, че жените ще спасят света. Трябва да има повече жени на премиерски и ръководни постове. Така ще се оправим - когато диригентската палка в световен мащаб я хване жена!

Бисерка БОРИСОВА

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X