Напишете дума/думи за търсене

Турция ни гощава с адана кебап и шоколадова баклава (+рецепта)

Сред най-любимите ястия на нашите комшии са дюнер кебап, шиш и пилаф. А запретнат ли ръкави да месят тестени изделия, туркините забравят за всичко, и домовете им ухаят на прясно изпечени гевреци, баници, бюреци с пиле или кайма. Местните обичат да свързват ястията с красотата и прелестите на жените. Затова в ястията си залагат на имена като „ханъм гьобек”, което в превод означава „женско пъпче”, а всъщност е сладък десерт, или „дилбер дудаъ”, което е „устни на хубавица“.

Чест гост на трапезата в тази държава е патладжанът. Пюрето от него се прави като патладжанът се пече в умерена фурна, докато омекне напълно. Бели се и се нарязва на дребно. В друг съд се разтопява маслото и част от олиото. Брашното се запържва леко, добавя се патладжанът и се разбърква. Добавя се настъргания пармезан, кашкавал и прясното мляко. Бърка се, докато се сгъсти до желаната консистенция, посолява се и се сваля от котлона. Сервира се с препечен хляб или като гарнитура към меса, най-вече към агнешко и ярешко. Патладжанът може да се поднесе още пълнен с телешко, домат, лук и магданоз, да е в пилаф или в имамбаялдъ (“припадналия имам”). Това ястие с интересно име се прави от патладжани, запечени с домати, лук и чесън. Според легендата един имам (мюсюлмански духовник) припаднал от възторг, като видял приготвения по този начин от жена си пълнен патладжан.

В Турция кебапът е на почит. Адана кебап се прави като се нарязва лук, чесън, чушки и магданоз. Всичко това минава през блендер, омесва се с кайма, сол, пипер, меко масло, и се оставя за няколко часа да се овкуси. След това каймата се нанизва на дървени шишчета, притискат се с ръка да станат тънки и добре оформени, и се пекат на скара на дървени въглища, на ток или на грил-тиган. Сервират се с изпечени на скарата зеленчуци - домати, чушки, лук, тиквички или със сос от кисело мляко.

От десертите най-популярни са баклава и реване, като баклавите са най-различни – с шоколад, с локум, с орехи. Харесван е и сиропираният десерт „Кемалпаша”.

Традиционното турско кафе се запарва в специални джезвета и се бърка заедно със захарта. Когато е достатъчно силно, се изсипва в мини чаши без дръжки. А се сервира: sekrali (много сладко), orte (минимум захар) и sade (горчиво). Чаят, който се тачи още повече от кафето по тези земи се запарва 10 минути. След това се долива гореща вода и силно се подслажда. Поднася се в малки чаши под формата на лале.

Шоколадова баклава

Необходими продукти:
500 г готови фини кори
200 г орехи
100 г млечен шоколад
1,5 с.л. захар
1,5 с.л. грис
настъргана кора от лимон
100 г масло
50 мл газирана минерална вода
60 г маргарин

за сиропа:
400 мл. вода
500 г захар
1/2 капсула ванилия

Начин на приготвяне:

1. Сварете газираната вода и маслото, и охладете. Смесете смлените орехи, настъргания шоколад, настърганата лимонова кора, захарта и гриста.
2. Намажете първия лист от корите с охладено масло с помощта на четка. На 5 см от края поръсете дебел слой от ореховата смес, поставете дълъг и тънък шиш (игла за плетене) и навийте около него кората на не много стегнато руло. Навитата кора опрете в стената на тавата и с избутване на кората извадете иглата. Целта на избутването е да се получи сбръчкване на кората тип хармоника. Повторете всичко до изчерпване на продуктите и корите.
3. Залейте баклавата с разтопения маргарин. Печете в предварително загрята на 200°С фурна около 20-30 мин до златисто.
4. За да приготвите сиропа, разтопете на тих огън 100 г от захарта на карамел. Залейте 100 мл вряща вода към карамела и разбърквайте. Добавете останалата захар и вода и варете около 10 мин до сгъстяване на сиропа, като за баклава. Накрая добавете ванилията и разбъркайте.
5. Залейте с горещ сироп студената баклава или горещата баклава със студен сироп.
Задушете и оставете да престои 24 ч.

Баклавата винаги се сервира добре охладена.


За  още вкусни предложения, практични съвети и интресна кулинарна информация търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни светивалентински брой ще намерите неустоими идеи, с които ще впечатлите и най-капризния чревоугодник. Ще научите какви са френските правила за здравословно хранене, ще разберете всичко за шоколада. Ще ви споделим най-примамливите рецепти за най-лесните и вкусни домашни бисквитки, с които ще зарадвате и малки, и големи. Ще ви поканим в азиатските кулинарни дебри благодарение на виетнамската кухня, ще ви запознаем с полезността на бахара и с меню, подходящо за хора, страдащи от хроничен панкреатит. Ще ви подшушнем как се прави салам он маслини и сушени домати. Предлагаме ви шест рецепти брауни. Традиционно сме помислили за вегетарианците и за тези от вас, които предпочитат нисковъглехидратното хранене.
Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“.
От страниците ни ще стане ясно какви ястия, приготвени от свинско месо, консумират по света.
Наш специален гост е Здравка от блога „Черпак с мерак“, която ни въвежда в тайнствата на автентични родопски рецепти. В новата ни рубрика „Имаме гости“ всеки брой ще ви предлагаме лесни и бързи менюта за вечеря или обяд.
В броя ще откриете идеи за смутита, детско меню, впечатляващи основни гозби.
От проф. Христо Мермерски ще научите коя е лечебната смес при безплодие. А рецептите, които не бива да пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X