Напишете дума/думи за търсене

Румяна Босева-Luluto: Костният бульон е най-доброто лекарство, което познавам

Румяна Босева - luluto.blogspot.bg
Румяна Босева - luluto.blogspot.bg
Правиш и зимнина. Разкажи за някои идеи, без които не минаваш нито една година. Например онези праскови, които затваряш и ползваш за торти?

Откакто установих, че баба ми е слагала толкова много захар в сладката, просто защото не е имала вариант да ги херметизира добре, тотално ми се промени концепцията за зимнина. Сладка приготвям от почти всякакви плодове, като всичко ми е на око. Кипвам килограм плод с половин пакетче пектин, стотина грама захар и след 10 минути прехвърлям още горещо в сухи бурканчета. Лесно и бързо и издържа поне 8 месеца. И е значително по- добро от лепкавия туткал, който стандартно се прави с огромни количества захар и варене, докато не убиете всичко полезно в зеленчуците.

Румяна Босева - luluto.blogspot.bg
Румяна Босева - luluto.blogspot.bg

Много често правя и ферментирали зеленчуци. Това не е точно зимнина, защото не издържа никак дълго, но е изключително полезно, защото съдейства на полезните бактерии в червата. Режа сезонни зеленчуци, слагам в буркан и покривам с марината, която се състои от вода и сол (на литър вода се слагат 2 с.л. сол). Оставам да ферментират поне 48 часа и имам прекрасно и много здравословно мезе.

Коя е любимата ти традиционно българска манджа и имаш ли някакъв съвет за приготвянето й?

снимка: Мила Иванова
снимка: Мила Иванова

Сарми! Не е само българска, но не мисля, че при тази история на Балканите нещо може да се нарече чисто местно. Имам тайна, да. Предварително запържвам добре ориза в мъничко мазнина. След това добавям зеленчуците. Най- накрая слагам каймата и веднага махам ястието от котлона. Така оризът ми стои на зрънца в сармите и не става на лепкава плътна буца.

Сигурно и най-добрите грешат. Какви са триковете ти, с които поправяш кулинарни грешки? Например ако яденето е пресолено, ако загори, ако сладкишът остане глетав?

О, това е много относително. С теб се познаваме лично и предполагам си спомняш онзи козунак. Разбира се, някои неща са безвъзвратно загубени. Други се оправят с... опит и усет. Когато си натрупал достатъчно такъв, понякога успяваш да спасиш ситуацията. Някой друг картоф за пресолена манджа или да смелиш глетавия сладкиш в блендера и да сътвориш абсолютно различен десерт. За това точна рецепта няма.

Кои са любимите ти комбинации от храни и подправки?

Сладко и солено. Ако може и леко люто, ми е най- добре. Обожавам канела с ябълки и кафе с карамел.

Дай идеи за приготвяне на ястия с остатъци от храната?

Въображение. Стар хляб изсушавам и смилам на едри трохи. Използвам го за придаване на хрупкавост на различни запечени ястия. Никога не изхвърлям изостанала салата с домати. Слагам я на котлона, подправям и я сгъстявам до сос. Черен дроб превръщам в пастет, а с развалено мляко става най- страхотната баница (правиш си я с яйца и сирене, накрая заливаш с млякото и печеш).

Кои са най-трудните ти неща за готвене, ако изобщо има такива?

Кафе. СЕРИОЗНО! Не мога да правя кафе, освен ако не е на капсули.

Ако ни четат начинаещи кулинари, какъв е твоят съвет към тях?

Не спирайте да експериментирате. Мерките и теглилките са само за ориентир, другото е въпрос на въображение и лични предпочитания.

За още практични съвети, интервюта с кулинарни блогъри, срещи със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите неустоими идеи, с които ще впечатлите и най-капризния чревоугодник. Ще научите какви са френските правила за здравословно хранене, ще разберете всичко за шоколада. Ще ви споделим най-примамливите рецепти за най-лесните и вкусни домашни бисквитки, с които ще зарадвате и малки, и големи. Ще ви поканим в азиатските кулинарни дебри благодарение на виетнамската кухня, ще ви запознаем с полезността на бахара и с меню, подходящо за хора, страдащи от хроничен панкреатит. Ще ви подшушнем как се прави салам он маслини и сушени домати. Предлагаме ви шест рецепти брауни. Традиционно сме помислили за вегетарианците и за тези от вас, които предпочитат нисковъглехидратното хранене.
Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“.
От страниците ни ще стане ясно какви ястия, приготвени от свинско месо, консумират по света.
Наш специален гост е Здравка от блога „Черпак с мерак“, която ни въвежда в тайнствата на автентични родопски рецепти. В новата ни рубрика „Имаме гости“ всеки брой ще ви предлагаме лесни и бързи менюта за вечеря или обяд.
В броя ще откриете идеи за смутита, детско меню, впечатляващи основни гозби.
От проф. Христо Мермерски ще научите коя е лечебната смес при безплодие. А рецептите, които не бива да пропускате, са над 100!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X