Катъкът е млечнокисел продукт, но е солен, по-вкусен и по-богат на сухо вещество от останалите.
Оригиналният катък се приготвя от овче мляко получено в края на лактационния период, когато водното съдържание на млякото е понижено, а са се увеличили мазнините, белтъчините и солите.
Издоеното мляко се прецежда 1-2 пъти през марля и се вари на водна баня (съдът с млякото се слага в друг по-голям съд с вода, която трябва да достига до половината от височината на съда с млякото). Това се прави, за да не загори млякото и да придобие неприятна миризма.
Варенето трябва да става на бавен огън в продължение на половин до 1 час, докато се изпари около 1/7 до 1/3 от водата. По този начин може да си направите катък и от другите видове млека, но тях трябва да ги варите по-дълго време, за да се сгъстят
След като млякото се охлади до 40° се прибавя половин чаена лъжичка сол на литър мляко. Добавя се и половин лъжичка закваска от кисело мляко, а още по-добре една бучка (50 до 100 г) бяло саламурено сирене. След това се оставя на стайна температура за 24 часа, а после се съхранява в хладилник.

Това е толкова катък колкото аз съм Ален Делон. Това е само бледа имитация на външен вид и цвят. Всеки които е опитвал истински катък ще ви каже, че това дори не се доближава на вкус. Катъка няма нищо общо с киселото мляко. На сирене прилича само по това, че е солен и е от мляко. Ако Вие не сте опитвали подобен елексир, поне не подлъгвайте аудиторията. Не подменяйте ценностите ни със заместители. Дайте шанс на идващите поколения да опитат нещо което по света не съществува. Така има шанс и вие да се докоснете до истинската България, а не до евро-подменената.