Напишете дума/думи за търсене

Как да подберем цветовете в интериора - втора част (галерия)

Зелено

Този най-близък до природата цвят е полезен не само за очите, но и за душевното състояние. Действа успокояващо, „разсейва” негативната енергия и агресивните емоции, затова често се използва в учебни заведения и болници. Според експертите зеленото е подходящо за големи и светли помещения. Помага за концентрация на вниманието, поради което често за ползва за работни кабинети. Може да оцветите в зелено и стаята, в която играят децата. Някои дизайнери смятат оттенъците на шам-фъстък и зелена салата за най-подходящи за спалнята. Но при всички случаи внимавайте със съчетаването на този цвят – зеленото се комбинира най-добре със… зелено.

По фън шуй: цветът на движението и растежа, помага за съхраняване на хармонията и равновесието, придава увереност в собствените сили. Добър е за тези, които искат да увеличат богатството си.

Кафяво

Този цвят е неутрален, но имайте предвид, че светлите му тонове са по-лесни за възприятие от тъмните. Според дизайнерите кафявият цвят в интериора е най-подходящ за мебели. Различните нюанси – от светло, почти бежово си наситено шоколадово – изглеждат добре в коридора, но всичко зависи от осветлението. Колкото по-тъмен е коридорът толкова по-светъл трябва да е цветът. Бежовото, прасковеното и цветът на кафе с мляко са подходящи за банята, особено ако допълните дизайна с по-тъмни детайли. Но не прекалявайте с кафявото, ако помещението е твърде малко.

По фън шуй: успокоява, облекчава умората, вдъхва сила и добронамереност, стимулира въображението. Използва се за привличане на богатство.

Синьо

Психолозите препоръчват да се използват светлосините нюанси за спалнята, тъй като успокояват и създават усещане за хармония. Светлите тонове на синьото може визуално да увеличат пространството, затова дизайнерите често ги избират за оформяне на малки помещения. Внимавайте с този цвят в кухнята, тъй като понижава апетита – използвайте го, само ако искате да отслабнете. Не забравяйте, че тъмните нюанси на синьото може да предизвикат тъга.

По фън шуй: символизира духовна възвишеност, успокоява, внушава миролюбивост, подходящ за неуверени хора.

Лилаво

Смята се, че това е най-загадъчният цвят. Различните хора го възприемат по различен начин – някои го обожават, за други действа депресиращо. Обикновено го предпочитат хората с философска настройка. Лилавото предразполага към размишления и съзерцание. Дизайнерите съветват да не правите този цвят доминиращ в интериора. За жилищни помещения е най-подходящо да се използват светлите му тонове, тъй като твърде тъмните нюанси изморяват.

По фън шуй: символ на тайнственост и мъдрост. Помага за откриване на хармонията, развива състрадателност.

Как да изберем своя цвят

Когато избирате цвят за определено помещение, е необходимо да се съобразите с посоката. Ако прозорците гледат на юг, изберете студени тонове (синьо, зелено, лилаво), ако са ориентирани на север, се спрете на топли нюанси (жълто, червено, оранжево – за техните приложения ви разказахме в миналия брой).

Ще направите тавана визуално по-висок, ако го боядисате в бяло. Ще изглежда по-нисък, ако е няколко нюанса по-тъмен от стените.

Малките помещения може да разширите зрително, като използвате светли и студени оттенъци – например светлосин, сребристо сив, светлозелен. Ще намалите визуално твърде голямо помещение с помощта на наситени топли и тъмни цветове.

Не поставяйте в малки помещения тъмни мебели, завеси, щори и килими.

Вратите изглеждат по-добре, ако са светли – бели, светлосиви или слонова кост.

Не е желателно да използвате в интериора на жилищните помещения повече от пет цвята.

Ярките тонове не бива да са доминиращи, а да се ползват за отделни детайли – акценти, които да фокусират вниманието.

Когато избирате цветове за детската стая, наблюдавайте детето. Определете кой цвят му харесва най-много – с какви играчки си играе, с какви боички рисува. Подберете за стаята му цвят според личните му предпочитания, а не според вашите.

Помнете, че най-доброто цветово решение е това, с което вие и близките ви се чувствате комфортно.

към първа част

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X