Напишете дума/думи за търсене

Зор Алеф: Час мълчание на ден ни прави по-щастливи

Срещаме се с духовния учител Зор Алеф, за да разберем повече за книгата му “Йога на словото”, за да ни обясни какво значение имат думите и защо е добре да мълчим по един час всеки ден.

Всяка дума, която изричаме, е енергийно трептение – така започва той, а всяко трептение преминава през клетките на тялото ни. Според Алеф било научно доказано, че всяка наша дума може да промени структурата на клетките, точно както влияе и на структурата на водата. Така че всяка дума, която произнасяме или изписваме, е от значение и влияе на нещата.

Позитивното говорене като медитация

Важно е да говорим градивно, позитивно и най-вече осъзнато, съветва Зор Алеф. Хаотичните, безсмислени разговори, думите пълни с омраза и гняв могат да ни навредят. Как точно? – питам го. Чрез тях задействаме хаотични трептения в тялото и в душата си, които ни отнемат енергията, убеден е той. Говоренето ни може да не е свръхинтелигентно. По-важно е да е умно, топло и хармонично – този тип говорене може да лекува, обяснява духовният учител и го сравнява с медитацията. Можем да променим живота си като говорим по-вдъхновено, гледайки другите в очите. Като използваме по-често думите: “благодаря”, “заповядайте”, “бихте ли ми показали тази книга”, “бихте ли ми претеглили тези зеленчуци”. Думите, които използваме във всекидневните ситуации, не бива да са между другото. В тях трябва да влагаме повече любов, дори да не ни идва от вътре. А когато чуем нещо неприятно, да запазим съзерцателност и да не реагираме емоционално.

Да изхвърлим “боклука” на правилното място

Често хората смятат, че трябва да споделят всяко свое състояние, включително гнева и ненавистта. Според Алеф обаче тези чувства трябва да бъдат преработвани в мълчание. Но нали психолозите ни казват да не потискаме нищо, питам го аз. А той сравнява споделянето и безразборното изразяване на емоции със следното: „Това е все едно да съберем боклука от къщата си в един чувал и вместо в кошчето да го изсипем пред вратата на съседа си. Не е редно“, смята Алеф.

Не се превръщайте в източник на отрова

Ако сте от тези, които произнасят “благословии”, знайте, че преди всичко те са за вас самите, твърди авторът на “Йога на словото”. Така се превръщате в източник на отрова и преди тя да е достигнала онзи, към когото е отправена, самите вие ще бъдете отровени. Как да реагираме, когато ни провокират към конфликт? Отбягвайте ги! А ако нямате избор, запазете спокойствие и помнете, че в спора побеждава този, който се владее.

Мълчанието е баня за душата

На въпроса ми дали мълчанието е злато той отговаря с практичен съвет: половин час съзнателно мълчание на ден е най-добрата баня за душата. Това е важно за енергийната ни хигиена. Както мием тялото си, така трябва да се грижим и за душата си, да я пазим и храним. Мълчанието и покоят отмиват отрицателните трептения, които душата ни попива през деня. Само в мълчанието се обръщаме и доближаваме до самите себе си, до собствената си същност. Не става дума само за неговоренето. Безмълвието в душата също е важно – то отваря най-висшите ни сетива за красотата. Гледането на един водопад или планински връх предизвиква у нас желание да замълчим и да осъзнаем дълбочината на това, което сме срещнали.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X