Напишете дума/думи за търсене

6 заблуди за лекарствата

4. Таблетките калций са най-добрата защита срещу остеопороза

Истината е, че ако можете да си набавите някое вещество от храната, е много по-добре, отколкото да го пиете под формата на таблетки или капсули. Не се заблуждавайте, че ако приемате калций под формата на таблетки, но се храните нездравословно и не се движите, сте се подсигурили срещу остеопороза. Най-добрата профилактика срещу това заболяване е всекидневна консумация на продукти като мляко, сирене, зеле, риба, броколи и преди всичко физическа активност. Не става дума за тежки натоварвания, но поне по един час разходка на ден. От изключително значение е също да знаете, че кафето блокира усвояването на калция, така че ако консумирате богати на калций храни едновременно с тази напитка, всъщност не си набавяте полезния микроелемент.

5. Антибиотиците помагат при грип

Много хора не подхождат сериозно към антибиотиците и често си ги предписват сами при първите сипмтоми на грип. Медицински факт е обаче, че повечето грипни инфекции се причиняват от вируси. А антибиотиците не са ефективни срещу вирусите, а единствено срещу бактериите. Тоест антибиотиците имат медицинска ползва едва при усложненията на грипа. Освен това безогледният прием на антибиотици единствено може да провокира резистентност и когато наистина имате нужда от тях, те вече ще са неефективни.

6. Ваксините са най-добрата профилактика срещу грип

Това ни се втълпява ежегодно, защото някой печели адски добре от тази заблуда. Противогрипните ваксини съвсем не са най-добрият начин да се предпазите. Заложете на подсилващи защитните сили билки като ехинацея, жен-шен, маточина, жълт кантарион, къпинови листа. Или на много полезните пчелни продукти - клеева тинктура, пчелното млечице и пчелния прашец. Не пренебрегвайте микроелеметите – най-разпространена комбинация срещу грип е цинк + селен, която намалява възможността на вирусите да се разпространяват в тялото ни.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X