Напишете дума/думи за търсене

Колко са полезни пробиотиците?

На пробиотиците отдавна им се придава значение на вредители на различни заболявания. От гъбични инфекции до стомашни болежки, та чак до сърдечни болести. Какво трябва да знаем за „добрите“ бактерии.
Всеизвестно е, че в стомаха ни живеят бактерии, които предпазват от здравословни неразположения и поддържат организма ни балансиран. Но от време на време се случват аварии, които водят до диария и подуване, запек, суха кожа или прекалено газоотделяне.

Какво представляват пробиотиците

Те са полезни за здравето, когато ги приемаме в умерени дози. Дори през ХІХ век докторите забелязали, че хора, които ядат повече ферментирали храни, имат по-голяма продължителност на живота. Такива са киселото зеле, киселото мляко, хлябът с квас, кимчито, кефирът, суроватката.

Какво може да правят

Възстановяват баланса в храносмилателната система
Особено след като той е бил компрометиран от прекарана болест или от употребата на антибиотици, които ни оздравяват, но освен че убиват лошите бактерии, виждат сметката и на добрите в стомаха.

Намаляват количеството на лошите бактерии
Веднъж попаднали в стомашно-чревния ни тракт, пробиотиците населяват пространството така, че да оставят колкото се може по-малко място за лошите бактерии.

Чудодейни
Стане ли дума за колит или диария, пробиотиците може да свършат чудеса, особено що се отнася до продължителността на тези състояния. Освен това те помагат на хора с лактозна непоносимост да консумират млечни продукти.
Освен че са ултраполезни за здравето на стомаха, тези медикаменти успокояват екземите при децата, намаляват хранителните алергии, опълчват се на инфекциите на пикочния мехур и на пикочните канали, намаляват възпаленията в организма и е възможно да предпазват от инфаркт и инсулт.
Някои изследвания сочат, че те биха могли да предпазват от диабет тип 2 и дори да възпрепятстват стареенето на кожата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X