Напишете дума/думи за търсене

9 вкусни правила за щастие

Бодростта на духа зависи, също като грацията и елегантността, от правилното хранене. И за тази цел съществуват съвсем конкретни препоръки.

Нерафинирани продукти

Колкото може по-често включвайте в менюто си нерафинирани продукти като пълнозърнест хляб, кафяв ориз или кафява тръстикова захар. Защото хранителните продукти, които съхраняват максимално своя природен състав, се характеризират с нисък гликемичен индекс. Те не предизвикат бързо повишаване на нивото на захарта в кръвта, което пък води до внезапно влошаване на настроението.

Мастни киселини
За поддържане на добрия душевен тонус са полезни храните, богати на мастни киселини омега-3, омега-6 и омега-9. Недостатъкът на тези киселини може да доведе дори до психично разстройство. Техен източник са някои видове неконсервирана риба като тихоокеанската херинга, скумрията, сьомгата. Зехтинът, лененото масло и авокадото са също сред лидерите по съдържание на полезни мастни киселини.

Орехи и семки
Ползите от тях са не само за здравето, но и за доброто настроение. В орехите има много мастни киселини. Тиквените семки съдържат ценното вещество L-триптофан, а слънчогледовите - инозитол. Всички тези вещества природата е дарила със способността да повдигат духа. За да се получи терапевтичен ефект обаче на организма са му нужни не по-малко от 150 грама дневно.

Витамини
Липсата на витамини В6 и В12 е пряко свързана с появата на депресия. За да си набавите от тях, е препоръчително да хапвате месо, риба, дроб, яйца, млечни продукти, грах, храни от пълнозърнесто брашно.

Мазнини
Изследвания доказват, че недостига на мазнини в организма също предизвиква депресия. В големи количества те наистина са вредни, защото водят до образуването на холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове, а това влошава работата на сърдечносъдовата система. Но пълното изключване на мазнините от диетата, също не е препоръчително.

Плодове и зеленчуци
Яжте дневно минимум 400 грама плодове и зеленчуци, съветват специалистите. Какви точно и как са приготвени не е от особено значение. Всичко зависи от предпочитанията ви.

Тестено и сладко
Не потискайте на всяка цена желанието да хапнете нещо от тази група храни. Въглехидратите са стимул за организма да произведе серотонин, а той подобрява настроението. Но знайте, че са ви нужни само малко. Филийка хляб с мед или с шоколад сутрин, картофена яхния или порция макарони на обяд. Не смесвайте обаче въглехидратите с белтъчни продукти, защото това забавя усвояването им. Не добавяйте към картофите котлет и не поръсвайте макароните със сирене. Изяжте месото по-добре със зеленчуци.

Вода
Изпивайте не по-малко от 8 чаши вода на ден. Организмът, който напълно удоволетворява своята потребност от вода, веднага започва да чувства прилив на енергия и усещането за умора изчезва. Освен това, водата помага за изхвърлянето на токсините от тялото.

Кофеин
Ако вашият положителен възглед към света се променя в отрицателна посока, намалете количеството силно кафе или чай до 3 чаши на ден. Въпреки че кофеинът за известно време ви зарежда с бодрост, активност и илюзията за душевен подем, след известно време настъпва внезапен спад, който се изразява в безпричинно вълнение, безсънни нощи и промяна на настроението.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X