Напишете дума/думи за търсене

5-те най-важни витамина за есента

В началото на есента се чувстваме повече от свежи – цяло лято сме хапвали пресни плодове и зеленчуци, запасили сме със слънце и море, кипим от енергия. Само след няколко седмици обаче хладното време ни смразява и започваме да изпитваме първите признаци на дефицита на витамини и есенната депресия.
Няма нищо тревожно. Просто трябва да помните, че е необходимо постоянно да поддържате определена „витаминна” доза в организма си, за да не се предадете на грипа и влошаващото се настроение. Най-бързо се разрушават и изхабяват водоразтворимите витамини – C и тези от групата В.

Мастноразтворимите витамини обаче може да се натрупват и да предизвикат нарушения в обмяната на веществата. Затова не си и помисляйте да „трупате” витамини, тъй като природата не е предвидила нищо такова за тялото ни. Единственият начин е редовно да попълвате витаминния баланс в организма – така имунитетът винаги ще бъде в норма. Сега е моментът да започнете спешно курс по витаминизация.

Ударна доза енергия за този сезон

Витамин С ще ви гарантира красота – той защитава кожата от сухота и раздразнения, осигурява приток на влага и колаген. През есента дните стават по-кратки, очите се уморяват значително по-бързо, чувстваме се отпаднали - витамин А ще ви помогне да се справите с тези неприятни симптоми. Липсата на слънце провокира влошаване на настроението – за укрепване на нервната система е необходим витамин В1. Витамин Е пък ще ви помогне да се защитите от вирусите, като укрепи имунната ви система. Дефицитът на слънце се отразява и на състоянието на костната система. Ще предотвратите болките и ще се предпазите от счупвания на костите, като приемате витамин D.

Митове за витамините

Доста хора погрешно си мислят, че витамизацията през есента е задължителна само за децата, старите и болните. Всъщност дори младите хора често изпитват сериозна витаминна недостатъчност. Например, жените, които приемат орални контрацептиви, усвояват по-трудно полезните вещества, поради което лекарите им препоръчват есенен курс по витаминна терапия. Повишена потребност от витамини имат и хората, чиято работа е обвързана със стресови ситуации, спортистите, пушачите и тези, които сравнително често консумират алкохол. Консумацията на плодове и зеленчуци има своите преимущества, тъй като чрез тях получаваме витамини в естествената им форма, и се смятат от някои за единствен правилен източник на витаминизация.

Понякога обаче не са достатъчни и е нужно да се прибегне към синтетични витамини. Истината е, че молекулите на „аптечните” и „растителните” витамини са абсолютно идентични. Затова синтетичните витамини са пълноценна алтернатива за късната есен, когато свежите плодове и зеленчуци са недостъпни. Единственото условие е да се консултирате с лекар, за да не предозирате с приема им.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X