Напишете дума/думи за търсене

Рисковете на сайтовете за колективно пазаруване

Схемата на тези сайтове е следната – дадена фирма пуска на промоционална цена продукт, като намалението важи, ако се възползват над определен брой потребители. Така вие печелите изгодна оферта, а те печелят клиенти. Обикновено намалението е наистина голямо – над 50 % и офертите са валидни по няколко дена.

Самото пазаруване е съвсем лесно – избирате си оферта, записвате се за нея, плащате я предварително и след това просто си разпечатвате получения в профила на конкретния сайт ваучер и трябва да го използвате до определена дата. Звучи елементарно, но има и уловки.

Златното правило е: четете внимателно!

Най-важното е да не забравяме, че дори и да пазаруваме от надежден и вече многократно използван от нас сайт, пак можем да попаднем на измамна оферта. Обикновено сайтовете проверяват търговците си, но те не носят законова отговорност при некоректно обслужване на клиента. Така че вие сами сте отговорни какво избирате – затова никога не купувайте ваучер за фирма, която не познавате или не сте проучили в интернет.

Форумите – нож с две остриета

Форумите винаги са добър източник на мнения на други потребители. Там може да проверите дали някой вече е използвал услугите на дадената фирма, дали е ходил в конкретния козметичен салон, дали е отсядал в хотела, който предлага намаления, дали си е поръчвал пици на промоция. От изключителна полза са черните списъци, които могат да се намерят в интернет. Лошото е, че всичко е субективно. Много често за една и съща оферта ще намерите напълно противоположни мнения – на някой салонът му се е сторил луксозен, на друг “пълна дупка”. Но поне форумите ще ви помогнат да се ориентирате в офертите. Имайте все пак едно на ум за поставени лица, които имат за цел единствено чрез негативни оценки за другите да рекламират собствените си оферти.

Винаги проверявайте срока

Повечето обърквания и грешки стават най-вече със сроковете на ваучерите. Например, ако си изберете козметични процедури в рамките на един месец и си вземете няколко, а след това се окаже, че те трябва да се правят с някакъв минимален интервал от време, така може да загубите няколко ваучера.

Понякога се случва да има толкова желаещи за дадена козметична терапия, че след това не всички да успеят да си запишат час преди изтичането на крайния срок, затова, след като платите за офертата, веднага се обадете в салона.

Трябва да имате едно на ум и към оферти, предлагащи всеки потребител да има право да купува неограничено количество ваучери. В това няма нищо лошо, разбира се, стига някъде със ситни букви да не пише, че едно лице има право да използва например само до три процедури. И на практика вие да купите много, но да не можете да ги използвате.

Допълнителни условия

Почти всяка оферта си има различни параметри. Някои важат само за определени дни от седмицата, някои са само за доставка до дома, когато става дума за храна, а други само за консумация на място. Много ресторанти пускат ваучери за намалени салати, супи или десерти, но имате право да си избирате само от обедното меню, но не и от другите предлагани ястия. А някои вериги пускат ваучери само за определени свои магазини или ресторанти и намалението не може да бъде използвано във всички техни обекти.

За козметичните услуги също в повечето случаи има допълнителни условия като това, че ако не се явите на процедура или се обадите да я отмените в последния момент или дори закъснеете повече от 15 минути, ваучерът се счита за използван.

Преди да купите

Внимателно прочетете цялата информация в офертата;

Проверете срока;

Посетете сайта на самата фирма, която предлага ваучера;

Потърсете допълнителна информация за фирмата;

Ако пазарувате храна, се обадете да ви гарантират, че не е останала от предишен ден и наистина отговаря на обявения грамаж;

При избор на нощувка в хотел, звъннете да се уверите дали като клиент с ваучер ще имате същите права като другите гости;

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X