Напишете дума/думи за търсене

Бабо, а вие с дядо как го правехте?

И преди 100, и преди 1000 години хората са правили любов, но преди не се е говорело на публични места за това, а сега е сред темите №1. Докато в миналото мустакът е бил символ на сексапил, сега обезкосмяването и епилацията са на пиедестал. А девствеността и сватбата вече нямат нищо общо.

От секса до любовта и обратно

Според испански учени живите същества на Земята се наслаждават на секса вече 500 милиона години и докато в миналото хората са нямали особен нагон, след Фройд човечеството преоткрива ролята на сексуалността и тя се разпалва все повече. Оказва се, че хората, които са имали динозаври за съседи, не са търсели много много любовни ласки, а предимно препитание. Сега преживяванията под завивките имат достатъчно търсене и предлагане и сексът вече не е само с цел продължение на рода. Във всяка минута от денонощието, стотици милиони хора по света са на път към оргазма, казват учените. Поне в наши дни тази радост за сетивата не е забранена, както в миналото се е случвало безброй пъти. И за да се противопоставят на забраната да правят секс, преди хиляда години людете започнали да наричат сексът любов.

Сега не правим повече секс отпреди

„Няма причина да мислим, че сега правим повече секс, отколкото хората в миналото, въпреки че в наши дни сме по-откровени и споделяме за преживяното”, казва Дейвид Бъс, професор по психология в университет Тексас в Остин и автор на книгата „Еволюцията на желанието: Стратегии по междуполови връзки”. Истина е, че културните различия и ограничения влияят върху интимния ни живот много повече от особеностите на нашата анатомия и сексуални предпочитания, казва психологът Едуард Шортър от същия университет.

Днес тялото ражда нагона и желанието, но умът ни диктува дали да пристъпим към завивките с някого, заради това дали ще бъдем приети или наругани от обществото и неговите морални норми. Влияние върху сексуалното ни досие имат още нашата националност и религия. Шведите например имат най-много партньори в живота си в сравнение с другите нации, а китайците – най-малко. Днес жената се влияе твърде много от условности – дали той има добра професия и прилични доходи, каква е хигиената му, какви са моралните и религиозните му принципи, за да не увреди репутацията си. А дали понякога не е добре просто да се отпуснем и се оставим на сетивата да ни водят?

Българите са майстори

Сексологът д-р Врабчев ни успокоява, че майсторство в леглото се предава от поколение на поколение, само че според него днес родителите говорят за „птичките и пчеличките” на децата си и се чудят как да им обяснят някои неща, а в миналото, бащите по традиция са казвали открито на момчетата какво се случва под завивките, а майките - на момичетата. Може да не са ходили на училище, но са знаели всичко важно и от народното творчество.

Ако се чудите какво е „гъделичник”, ще ви информираме – така са наричали в младостта на нашите баби клитора. А когато бабите ни искали да направят на мъжа си френска любов, му предлагали „лапаница”. По-късно тя става „минет”, а днес сме софистицирали понятието до „фелацио”. И за да имаме мъж без засечки и проблеми в нашите сложни икономически времена, не бива да му потъпкваме самочувствието, съветва сексологът. Ако жената изкарва повечето пари от мъжа, той може да се потисне и това да се отрази на „настроението” му, защото неговата Ахилесова пета е пенисът”, казва д-р Врабчев.

И да се караме – вечер под общите завивки!

Един от съветите на бабите ни, който трябва да прилагаме и днес, е, че дори и да се караме със своя мъж, вечер е важно да си легнем под общата завивка и да му хванем ръката. „Ако жената е обаятелна и добра, мъжът веднага забравя всичко лошо. Усмихната ли е, той се успокоява и така ще й даде онова, което тя желае във всеки аспект на секса, съветва д-р Врабчев. Друго условие е той да е нахранен. А порноканалите от нашето съвремие не са нещо лошо, но видяното по тях е да подсеща, не да измества желанията на двамата.

Факт е, че в миналото не е имало много забавления и вечер като се е скриело слънцето, бабите и дядовците ни са си лягали и са правели деца. Сега по това време се гледа телевизия, дори всеки си има свой телевизор и понякога забравяме един за друг.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X