Напишете дума/думи за търсене

Рецепти за красиви и плътни устни

Според мъжете главната функция на женските устни е да разпалват сексуалните им фантазии. За нас обаче те са нещо повече – една от най-нежните части на тялото, която изисква внимателни грижи и обожание.

За да са винаги меки, гладки и чувствени, съвсем не е задължително да прибягвате до специалист или да посещавате луксозни салони за красота. Нужно е просто редовно да се сещате за устните си, за да запазите свежестта и формата им. Има няколко стандартни процедури, които не отнемат повече от няколко минути дневно.

Пилинг. Чували сме за тази процедура, но все още малко жени я прилагат регулярно на устните си. А трябва, защото те са подложени на риск от остаряване в по-голяма степен дори от лицето – понеже кожата им е по-тънка и няма мастни жлези, което означава, че по-лесно изсъхва, загрубява и се покрива с бръчки. Ето защо е важно редовно да отстраняваме мъртвите клетки. В специализираните козметични салони може да си направите дълбок пилинг.

Обаче ако полагате грижи вкъщи, няма нужда от този допълнителен разход. Най-лесният, ефективен и приятен домашен пилинг е меденият: той не само почиства и изглажда устните, но и ги подхранва и овлажнява. Смесете 1 ч.л. мед и 2 ч.л. захар, разбъркайте до получаване на паста, която нанесете на устните за половин – един час. След това отстранете с влажна салфетка или с пръсти, като масажирате леко, без да разтягате кожата. Правете процедурата веднъж седмично.

Не по-малко важен е масажът, който ще освежи цвета на устните, а кожата им ще стане по-жива и еластична. Вземете четка за зъби, потопете я в почистващо мляко за лице и я прокарайте с леки масажни движения по устните в различни посоки.
Хидратация и подхранване. Няма как да минете без тях, те са най-важното условие за меки и пухкави устни. При това не само повърхностно, но и вътрешно – като изпивате поне по литър и половина вода на ден.

Най-добре е да използвате биобалсами и червила, тъй като вредните химични вещества проникват в организма изключително лесно през тънката и нежна кожа на устните. По възможност използвайте продукти с UV фактор не само през лятото, но и през студените месеци. Четете внимателно етикета – най-полезни за устните са витамините А, E, F, както и всички от групата B, тъй като те успокояват напуканата кожа и раните. И задължително консумирайте храни, съдържащи тези витамини.

Протеините правят устните по-меки и създават естествен обем. Натуралните масла и пчелният восък овлажняват, подмладяват и изглаждат кожата. Билките премахват възпаленията и заличават бръчиците.

Какво е вредно за устните?

Рекламите на червила и балсами редовно ни обещават чудеса – едновременно лечение, омекотяване и хидратиране, плюс задължителната доза красота. За съжаление, истината е, че често традиционната декоративна козметика носи повече вреди, отколкото ползи. Някои червила съдържат опасни вещества, които запушват порите, което може да доведе до обезводняване и дори травми. Затова не забравяйте вечер да почистите заедно с лицето и кожата на устните. Понякога веществата в червилата и гланцовете могат да предизвикат алергични реакции, възбудени от химичните багрила – парене, сърбеж, зачервяване.

Опасни са следните вещества: кармин – използва се за производство на червила в червени и розови нюанси, може да предизвика алергии; ланолин – добавя се за овлажняващ ефект, влияе зле на храносмилането; вазелин – който на практика изсушава. Реално застрашени са хората, които имат чувствителна кожа и проблеми със стомашно-чревния тракт, тъй като едно нищо и никакво червило може да предизвика главоболие, гадене, кожни проблеми, промени в настроението. Дори световноизвестни козметични фирми признават, че в някои от продуктите им има нефтопродукти (минерални масла, парафин). Тези вещества имат свойството да се натрупват в бъбреците, черния дроб и лимфните възли.

Освен това червилата и гланцовете може да се окажат вредни за зъбите, заради съдържанието на твърд парафин: под прикритието му бактериите се размножават със страшна скорост, което може да доведе до кариес

С малко помощ от чичо доктор
Ако природата не ви е надарила с пухкави и обемни устни, това не е повод за драма. Корекцията на устните е възможна с помощта на гелове или филъри. Филърите може да бъдат на основата на биоразградими вещества (хиалуронова киселина, колаген) или на основата на силикон. Най-разпространени са препаратите с хиалуронова киселина, които позволяват корекция на контура и увеличаване на обема на устните. И тъй като това е чувствителна зона на лицето, процедурата се извършва под упойка.

Но от нежелани последствия при тези интервенции не е застрахован никой. След възможните негативни ефекти са отоците, зачервяването, усещането за подуване или напрежение, синини, хематоми, но те обикновено преминават за 3 – 7 дни. Корекциите на устни са противопоказни за бременни и кърмещи жени, за страдащи от инфекциозни процеси, както и при хронични автоимунни заболявания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X