Напишете дума/думи за търсене

Да спрем изсушаването на кожата през зимата

През студените месеци ръцете и лицето ни са все сухи, изпръхнали и неприятни на допир. Как да подхраним кожата си, за да я предпазим от изсушаване и нови бръчки, съветва дерматологът д-р Анна Пейкова.

Нека серумът и кремът за лице са от една серия

За да не нараняваме излишно кожата си през студените дни е добре да използваме
по-меки почистващи продукти, а към тези със скраб да посягаме по-рядко, защото дразнят лицето повече, отколкото през лятото. Тоалетните млека и тониците за почистване, съобразени с типа кожа може да ползваме сутрин и вечер, а в късните часове е редно да нанасяме подхранващи кремове, не хидратиращи. Добре е да използваме серуми сутрин и вечер като те са от същата марка като крема. Серумът е продукт с по-висока концентрация на основния продукт, който ползваме и с по-течна консистенция „Ако слагаме крем с хиалуронова киселина, е добре да нанасяме серум с хиалуронова киселина. Или пък с колаген. Той попива бързо, има защитно, антиейдж и подхранващо действие“, обяснява д-р Пейкова. След това нанасяме съответния крем на същата марка. Правете така и сутрин, и вечер. Като сутрин, с оглед студа навън, е добре кожата да е по-защитена. Може да нанасяме няколко слоя от продуктите.

BB кремовете придава тен и пазят кожата

След серума и крема може да нанасяме продукти със защитно действие – фон дьо тен или слънцезащитен кремов. Сега е модерно да се използват BB кремове, които придават тен на лицето и допълнително защитават. Може да са със слънцезащитен фактор 15-20 за градски условия. Фон дьо тенът предпазва кожата от метеорологични влияния и е добре да се ползва пак за съответния тип кожа – суха, мазна, смесена. Повечето медицински и професионални видове имат слънцезащитни филтри, което предпазва кожата от допълнително пигментиране.
Малките деца и учениците е подходящо да използват колд кремове, които предпазват от влиянието на зимата.

Домашни подхранващи маски 2-3 пъти седмично

Добре е маската да е с някакво активно вещество по препоръка на козметик или дерматолог – хиалуронова киселина, колаген, хайвер, перли, „Ние правим комбинация от професионални терапии. Първо се започва с колаген, който запълва фините бръчки. След това се работи с хиалуронова киселина, която въздейства на по-дълбоките бръчки. И накрая силицият стяга кожата. Други терапии подходящи за зимата са избелващите, защото няма опасност кожата да се пигментира допълнително от слънцето. Може да са с витамин С, с плодови киселини. Ако пигментацията е по-сериозна, вариант е да се съчетават с химични пилинги.
През зимата е подходящо да се ползват избелващи кремове с различни видове киселини за тези, които искат да изсветляват кожата си или да третират тъмни петна.

дерматологът д-р Анна Пейкова
дерматологът д-р Анна Пейкова

Важно

Добре е през зимата да се пият повече витамини и хранителни добавки с рибен колаген, който се усвоява по-бързо и лесно от организма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X