Напишете дума/думи за търсене

Как да държим холестерола и кръвното под контрол

Атеросклерозата е дегенеративно състояние на артериите, което се характеризира с натрупване на липиди по артериалната стена – това е основно холестерол, обикновено съчетание от протеини и холестеролни естери. Атеросклерозната плака представлява финалният етап от сложен и скрит процес. Въпреки че всяка артерия би могла да бъде засегната, аортата, коронарните артерии и артериите, снабдяващи мозъка, са честите мишени. Ако преминаващата през тези артерии кръв е блокирана, може да последва сърдечна атака със сериозни увреждания или смърт на сърдечния мускул.

Първата стъпка в превенцията и третирането на сърдечната недостатъчност е намаляването на холестеролните нива в кръвта.

Доказателствата сочат, че именно повишените нива на холестерола са рисковият фактор за кардиоваскуларните заболявания. Всъщност холестеролът не е само „лош”. Той обслужва множество жизнени функции в нашето тяло, включително и производството на полови хормони и жлъчните киселини. Без него много процеси в тялото не биха функционирали нормално. Типът холестерол определя дали е полезен или вреден.

Холестеролът, свързан с протеините с ниска плътност (LDL), се счита за лош, докато този, свързан с протеините с висока плътност (HDL), е считан за добър. Съотношението LDL-HDL (сочено и като ниво на сърдечно-рисковия фактор), определя дали холестеролът е внедрен в тъканите или изхвърлен от тялото. Рискът от сърдечни заболявания може да бъде намален чувствително с намаляване на лошия и едновременно повишаване на добрия холестерол.

За да се прецизира нивото на холестерола, е необходимо и важно нивото на триглицеридите да бъде в точния диапазон - по-малко от 150 mg/dl.

Втората стъпка в борбата със сърдечните атаки и ударите е контролиране на високото кръвно налягане.

Високото кръвно налягане е един от най-големите рискови фактори за сърдечна атака или удар, така че е изключително важно да бъде в нормални рамки. За високо кръвно налягане се счита това, което преминава над 140/90. Милиони хора по света страдат от това състояние, като мнението на специалистите е, че това се дължи предимно на фактори, свързани с храненето.

Статистическите данни за България са повече от стряскащи. Относителният дял на хипертониците в България остава трайно висок - 21.3%, а възрастовата граница на инфарктите продължава неумолимо да пада. Заболяването поразява предимно лицата от възрастовата група 45-64 г., но в последно време се установява все повече и сред младите.

Препоръките

Наред с поддържането на нормално телесно тегло, може би най-важната диетична препоръка е да се увеличи консумацията на плодове и зеленчуци в диетата. Подобна диета обикновено съдържа повече калий, въглехидрати, незаменими мастни киселини, фибри, калций, магнезий и витамин С в сравнение с диета, базирана основно на месни продукти. Тя предоставя и значително по-малко наситени мазнини и рафинирани въглехидрати, а точно те имат основна роля в повишаването на кръвното налягане.

Увеличеният прием на Омега-3 мастни киселини също може да намали кръвното налягане. Над 60 двойно слепи проучвания (такива, при които нито изследваните, нито конкретно извършващите рутинните действия по изследването знаят съдържанието на приеманото вещество или конкретната цел) показват, че лененото масло е изключително ефективно в понижаване на кръвното налягане. Заедно с намаляването на наситените мазнини, няколко грама ленено масло на ден биха понижили и високото кръвно налягане с над 9 mm Hg.

Омега-3 мастните киселини и холестеролът

Омега-3 киселините притежават уникална способност да намаляват холестерола и едновременно да смекчават действието на наситените мазнини в диетата ни. Крайният резултат е по-малко холестерол в кръвния поток. Научните изследвания показват и още нещо – Омега-3 мастните киселини помагат да се поддържат нивата на холестерола и триглицеридите, които вече са достигнали здравословни рамки.

Ленено масло Barlean’s

100% студено пресовано нерафинирано и нефилтрирано, извлечено от подбрани сортове органични семена от лен, отглеждани в екологично чисти райони на Америка.

Най-продаваният Омега-3 продукт в САЩ!

Product of U.S.A.

www.barleansbg.com

X