Напишете дума/думи за търсене

Паяк ревнивец осакатява партньорката си след секс

Паяк от вида Cyclosa argenteoalba Снимка: Уикипедия

Паяците от вида Cyclosa argenteoalba осакатяват генитално партньорките си след секс, така че да не могат никога повече да се сношават, пише в. "Дейли мейл".

Откритието е било направено от екипа на Кенсуке Наката от университета в Киото. Досега се знаеше, че при паяците най-често може да пострада самецът по време или след копулацията. Но изследването на японските учени ни навежда на мисълта, че и женските екземпляри могат да имат проблеми.

Девствените самки от този вид имат нещо като набръчкан и извит израстък на гениталиите си. Именно той бива осакатен и премахнат след любовния акт, за да не могат други претенденти да се сношават с женската. По този начин първият партньор е сигурен, че той е извършил успешното оплождане и ще осигури бащинството на следващото поколение.

Екипът на Кенсукe Наката наблюдавал 84 девствени самки в репродуктивна възраст в бамбуковите гори край Осака и Киото и общуването им с мъжките екземпляри. По време на изследването 90 процента от самките били подложени на генитални осакатявания след половия акт.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X