Напишете дума/думи за търсене

„Сам юнак на коня” – даровитата поп и джаз певица Анжелин изниква като феникс от пепелта, брани своите корени, твори „на инат”

Разговарям с Ангелина Виденова- Анжелин – творец и композитор, певицата, чиито ангелски глас в миналото често оприличаваха с несравнимата Има Сумак.

Родила се е с името си - на Архангелов ден и сякаш от цялата й външност струи ведрина, озарена с вътрешно благородство.

- А защо „Анжелин”?

- На концертите в Германия, Франция, Белгия, Англия публиката ставаше на крака и скандираше „Браво, Анжелин” и от там си пожелах това име да ми носи късмет.

- Какви са корените ти?

- Родена съм в любимата Трявна. Един от прадедите ми – майстор Смил бил хайдутин и сам отмъщавал за всички злини на турците. Загинал до едно изворче – когато се навел да пие вода, змия го клъвнала между очите. И двамата ми дядовци – и по майчина и по бащина линия са били предприемачи – от онези майстори – строители, които издигали красиви каменни къщи от темел до резба и разнасяли славата на тревненската строителна школа.А баба ми беше чудна песнопойка – като викнеше да запее, стъклата на прозорците зазвъняваха.

- Какъв е изгрева на твоя път?

- Пеенето ми носи неописуема наслада – сякаш се издигам над всичко земно. Първото ми изпълнение пред публика беше на 5 години с „Мама” на Робертино Лорети, когото и днес обожавам. Като ученичка пеех непрестанно – къщата ехтеше по цял ден, започнах и да композирам. В музикалната академия влязох с моя песен, а следването – специалност пеене завърших като на един дъх –леко и забавно. Но това не ми беше достатъчно – вече пишех сама и текстовете на песните си, та завърших и българска филология и психология в Софийския университет. Пеех като солист на комбо състав „Октава” с богат репертоар и с много участия по телевизията. Но...

- Но???

- „Не поръси ме ябълков цвят”, както казва поетът. Съдбата ми поднесе купища тежки ситуации, превратности и изпитания, които не ме оставяха да си поема дъх.

- Какви точно превратности?

- Например вместо да изпълнявам любимата си професия, се наложи да се боря за софийско жителство. Работих като чертожник в проектантско предприятие, после радиоредактор в местен радиовъзел където водех над 40 страхотни радиопредавания – даже имах и отличия, библиотекар, организатор културна дейност, където осъвместявах 13 длъжности- всичко това работех с голям хъс, заобиколена от прекрасни хора, но и се нагледах на човешка злоба, експлоатация безправие. Хората виждаха какво става и си и страдаха мълчаливо.Тогава в мен проговаряше хайдушката кръв и повеждах изтерзания народ- воювах честно, смело, до победа! И това много пъти, на различни места. Сваляхме от длъжност началници и партийни секретари, и какво- на тяхно място назначаваха още по нагли заместници.

- Това преди или след ноемврийските събития?

- Да свалиш партиен секретар си беше много опасно дело... но за това не ми се разказва , но и след събитията – още повече – сякаш злото се отприщи. Но постоянното напрежение и стрес съсипаха нервите и здравето ми – „забравих наука, загубих и песен” – както звучи в един мой текст. Няма да забравя съвета на моя вярна приятелка – „Махни се от там и започни сама – „САМ ЮНАК НА КОНЯ” – ти можеш, ти ще се справиш!” Много умувах- да напуснеш държавната си работа и да останеш на улицата без лев – със семейство, деца - си е голямо приключение. Хвърлих си оставката и заминах в Германия за участие по телевизията- за което упорито ми се пречеше. Като се върнах, основах еднолична фирма „Анжелин”- за туристическа дейност. Започнах от нулата.Това са най- щастливите ми години.

- Защо?

- Вече двадесет години изграждам дейността на фирмата сама, но с голяма любов. Освен екскурзии в чужбина, главната ни насока е популяризирането на нови и непознати, неописуемо красиви обекти в България. Ценностната система на българина е тотално срината и хората не подозират каква велика история имаме, на какви безценни традиции сме наследник. Ето, това е моята мисия!

- А какво е за тебе щастието?

- Ето това – да правиш хората щастливи, да го четеш в очите им. Същото е и с музиката – да грабнеш душите на хората и да ги просълзиш от удоволствие.

- И какво с музиката?

- Никога не съм спирала да творя – дори в най- тежките моменти - писах песни текстове, сценарии, драматизации на приказки за детската театрална и музикална школа, която водех, организирах театрални постановки и играх в тях .И изведнъж - като птицата феникс, възродена от пепелта, ме изправи на крака отново моята вярна муза – сега съм пълна с идеи, а преди 2 години написах музиката на 11 песни – по мои текстове и на поетите Димитър Йовков и Григор Константинов. С лични средства, с години спестявани, записах диск от 17 песни.

- Защо го правиш – при тази люта конкуренция от млади певци.

- Просто заради удоволствието да създадеш нещо ново, което да достигне до сърцата на хората .Не се гаси, туй,що не гасне...Но и ме обзе лют гняв от нехайството към загиващата ни култура – всички музикални формати са се юрнали да пускат музика или само на английски, или на пошлост, жаргон и нецензурен език почти във всички съвременни жанрове. Изпитах изблик да напиша леки, мелодични, ритмични песни с хубав, поетичен език, в подкрепа на малкото творци в тази насока, така, че да се запеят от всеки. Написах ги едва ли не „на инат” – знаех, че ще има противодействие. Дискът обиколи какви ли не инстанции - разбира се – никакъв интерес.

- Същевременно във интернет песните ти събират рейтинг по 7.8 хиляди гласа, значи се харесват.

- Тогава, като че духът на моя дядо хайдутин пак ми вдъхна сила и ето ме отново „Сам юнак на коня ”Реших, че мога да се справя и сама- с помощта на верни приятели организирахме уникален концерт – спектакъл „Жадувам те любов”, в които не липсват и световни хитове, но основно е моите авторски песни в неотделима симбиоза с изящните стихове на поетите Димитър Йовков и Григор Константинов и в съчетание с фотоизложбата на даровитата фотографка Александра Матоушек .

- Кога ще бъде концертът?

- На 14 април от 19 ч в камерната зала на читалище „Славянска беседа”, има още съвсем малко билети.

- Както изглежда, тебе те привлича и фолклорното звучене?

- Фолклорът е моята любов и душевна същност. Пресъздавам народни песни както в автентична форма, така и обработени, осъвременени, дори и като авторско творчество.

- Ти експериментираш и в други стилове?

- Харесва ми да пея джаз и соул музика, дори рок..

- Нещо в личен план?

- Имам здраво семейство, поддържано с много такт и търпение, имам две дъщери – голямата е юрист- консулт в известно ведомство, а малката е специалист по дентална хирургия.

- Тези млади съкровища не гледат ли към специализация в чужбина?

- Имаме близки роднини и прекрасни условия да работим и живеем в чужбина, но това и през ум не ни минава. Най-важното в живота не са парите, а да пазиш своя род и корен. За нас тази ценност е на най- висок пиедестал.

- Какво да ти пожелая?

- Пожелай ми здраве, сила и енергия!

- Пожелавам ти го от сърце, за да достигнеш бурен успех в постигането на мечтите си!

- Горещо благодаря!

X