Напишете дума/думи за търсене

Как да спрем цигарите днес?

Колко пъти сте остроумничили, цитирайки Марк Твен за отказването от тютюнопушенето. Правили сте го 100, 200 пъти, всеки ден, на всеки час. И нищо. Вдишвате дълбоко с идеята тютюневият глад да се размине, а издишвате кълбо дим. Всъщност вие нямате планове да отказвате цигарите. Точно толкова, колкото нямате търпение да отворите очи сутрин и да се хванете за кафеварката и пепелника. Питието почти не струва нищо без цигара. Как бихте издържали цял ден, закотвени на работа, ако ги нямаше пуш паузите.

Лесно. Само трябва да поискате. Не защото някой ви е казал да го направите, не защото все по-трудно взимате стълбите набегом и не защото тютюнопушенето бърка в дроба и в джоба ви. Не и заради подмятанията на околните, че им опушвате пространството. Струва си да го направите заради себе си.

Сега. Кога иначе. По-готови няма да станете с годините. Нито по-силни и решителни, за да се справите с цигарите. Колкото повече отлагате, толкова повече позволявате на зависимостта да се възползва от живота ви. И да краде от него. Според изследване, ако откажете цигарите преди да навършите 40 години, има голям шанс да успеете да се преборите с пораженията, които тютюнопушенето вече ви е причинило. И да си отвоювате обратно около 10-те години, които иначе губите от дълголетието си заради него.

Не се самозалъгвайте, че не е вредно. Какво не е вредно в днешно време, бихте възразили. Спорно е, но не и за цигарите. Близо 6 милиона души умират годишно заради тютюнопушене. Всяка година около 30 милиона младежи запалват първата си цигара и едва ли повечето ще я пуснат до последно.

Не търсете извинения. Да довършите само този проект... сега започвате нова работа... ами ако приятелите ви не ви харесват вече и не ви канят на кафе... Повечето хора смятат, че цигарите им помагат за много неща. От справянето с концентрацията и самоконтрола през умствената успеваемост, та чак до социалното общуване. Всъщност нищо от това не се дължи на пушенето, а на вас самите, знаете го. А онова, което ви дърпа да запалите, е лъжовното внушение на никотина, че без цигара сте загубени на всеки половин час.

Ще се справите. Дори да ви изглежда така, отказването на цигарите не е непосилно. Никотинът ще направи максималното по силите си, за да го искате отчаяно. Критично, болезнено, отново и отново. Но силите му не са безгранични. 5 минути са достатъчни, за да се убедите, че неистовото ви желание да запалите цигара започва да отслабва. Е, да, появява се и пак, и пак, и пак. Добрата новина е, че въздържанието не става по-трудно с времето. Напротив, и води до отказване.

Не мислете за килограмите и апетита. Страх ви е да не качите, да не развалите фигурата си. Нормално, цигарите притъпяват до известна степен апетита и натискат килограмите надолу, но не са средство за борба с наднормено тегло. И никой лекар няма да предпише никотинова терапия за справяне с килограмите. Защото тютюнопушенето пречи. На дишането, на сърцето, на нормалната обмяна на веществата. Отказването действа на всеки по различен начин. Някои качват незабележимо, други до 5-6 килограма, а трети неочаквано отслабват. Няма да ви навреди обаче, ако паралелно със спирането на цигарите обърнете повече внимание на хранителния си режим и на двигателната си активност.

Не спирайте да се опитвате. Не сте безгръбначно мекотело, нито истински провал заради поредния неуспех да откажете цигарите. Не развявайте знамето на поражението. Никотиновата зависимост това и чака, за да се мобилизира. Тя няма шанс обаче, ако не й го позволите. С всеки следващ път е по-лесно. Докато не стане окончателно... докато не откажете цигарите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X