Напишете дума/думи за търсене

Тези упражнения подобряват паметта

Умствените ни способности се влошават, защото връзките между нервните клетки в мозъка отслабват. Преди се смяташе, че веднъж увредена, мозъчната клетка не може да се възстанови, но сега се оказва, че нервните клетки и клетките на главния мозък могат да се регенерират с редовни умствени тренировки.
Нейробиката е гимнастика за ума, нещо като аеробика за мозъка, която стимулира мисловната дейност. Добре е да я практикуват и децата, и възрастните. Едните, за да се съсредоточават по-добре и по-лесно да усояват нови знания, а другите – за да поддържат мозъка си тонизиран, а паметта си свежа.

Нови места
Отидете някъде, където никога не сте били или рядко ходите. Това може да е нов парк в съседен район, непознат магазин или ресторант. Разнообразието действа добре на сивите клетки.

Ароматни утрини
Купете си флакони с етерични масла или ароматни пръчици. Всяка сутрин вдъхвайте от новия аромат, за да събудите мозъка си.

Затворени очи
Вечер не палете известно време лампата у дома, движете се из стаите по памет. Това ще изостри вниманието и концентрацията ви. Може да вземете и душ, без да гледате. И докато сте със затворени очи, другите ви сетива се активират.

Смяна на ръката
Понякога си измивайте зъбите с лявата ръка, вместо с дясната или обратно, ако сте левичар.

Нов гардероб
Сменяйте доколкото ви е възможно дрехите и аксесоарите си. Учените са доказали, че според облеклото ни се променя и начинът на мислене.

По друг маршрут
Отидете на работа като минете по друг път, дори и да е по-дълъг. Промяната ще се отрази не само на мозъка, но и на талията ви. Особено ако сте на колело, което ние силно ви препоръчваме.

Намерете си някоя сложна работа за вършене
Ако ви предложат нова работа, която не ви е съвсем позната, приемете. Мозъкът се активира, когато не сте наясно какво трябва да правите.

Нестандартни отговори
Опитайте да отговаряте на обикновените въпроси нестандартно. Откажете се от стереотипите. В началото ще ви се налага да се замисляте, но всъщност точно това е целта.

Игра с монети
Научете се да разпознавате различните монети само с пръсти. Упражнявайте се, докато чакате нещо или някого.

Телевизор без звук
Изключете звука на телевизора и се опитайте да разберете какво казват новинарите. Ако пробвате това упражнение с приятели, ще се получи весело забавление.

Разнообразете почивката си
Ако предпочитате да си стоите у дома, то през идния уикенд излезте в планината. Идете до съседния град, сигурно много неща са се променили там. Важно е да имате нови преживявания.

Променете темпото
Това упражнение може да правите всеки ден като се старате да правите всичко 2 пъти по-бързо. Ако пък сте припрени, опитайте да забавите темпото.

Повече шегички
Научете нови вицове и смешки. Това стимулира мозъчната активност и развива твърческото мислене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X