Напишете дума/думи за търсене

Гени определят първите ни сексуални контакти

ДНК изследване показва, че човешките гени играят роля за възрастта, когато започват първите сексуални контакти, предаде "Франс прес".

Изследването е обхванало над 380 000 души.

Фактори, като стабилност на семейството и влияние на връстниците, могат да окажат въздействие върху избора на тийнейджърите дали да имат първи сексуални контакти или не. Гени играят роля за възрастта, когато се навлиза в пубертета. Средната възраст на пубертета за двата пола значително спадна, като премина от около 18 години през 1880 г. на 12,5 години през 1980 г., отбелязаха учените.

Според изследователите това "подмладяване" се дължи на промени в храненето, по-високия ръст на днешните деца и излагането на смутители на ендокринната система.

Учените изследвали гени у над 125 000 участници в британско изследване и открили връзка между 38 генни вариации и първите им сексуални контакти. След това събраните данни били сравнени с тези за 241 000 души в Исландия и 20 000 души в САЩ. Така общият брой на участниците надхвърлил 380 000.

Според учените влиянието на генетичните фактори останало непроменено от 50-те до 80-те години на миналия век. Това показва, че генетични фактори са пряко свързани с културата и социалното поведение. В редица случаи генетични вариации са свързани също с възрастта, когато се ражда първото дете, и с броя на децата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X