Напишете дума/думи за търсене

Христо Йорданов съветва какво ни трябва за красива градина

Кой е той?

Христо Йорданов е четвърто поколение градинар. Завършил е “Филмово продуцентство” и “Мениджмънт” в НАТФИЗ, но решава да се занимава с нещото, което най-много му харесва – градинарството. Осъществявал е проекти по озеленяване в България, Великобритания и Франция. Участва в инициативата “Да спасим кестените”. Той е първият българин, член на Кралското градинарско дружество във Великобритания. Завършил е магистратура по ландшафтна архитектура, но казва, че обича да работи с почвата, а не да чертае – “енергията минава през мен, когато съм навън, в градината - от земята, през цветята и всичко се завърта. Затова съм такъв усмихнат”. Миналата година кандидатства за работа в Бъкингамския дворец, понеже разбрал, че кралица Елизабет търси градинари. От администрацията му отвърнали, че въпреки добрата му кандидатурата, за съжаление не е легално да го наемат да работи в Англия. Най-голямата му мечта е да възстанови традициите на българските градинари, които са забравени. Смята и че ако имаме човешко отношение един към друг, ще имаме и отношение към собствената ни градина.

5 стъпки за перфектната зелена тревичка

1. Старт - пролет или лято
2. Най-добрият избор - люцерна
3. Подготовка – оплевяване, прекопаване, подхранване на почвата, заравняване
4. Посяване и покриване за кратко
5. Постоянна поддръжка

Да създадеш градина е като да създадеш дете

Съветите на прочутия ни градинар за това как да си направим хубава ливада са на първо място да изберем подходящ сезон – пролетта или лятото. “Емоционалното решение да имаме ливада е чудесно, но всеки трябва да е наясно, че реши ли да има трева, трябва да се грижи за нея, обяснява Христо. “Да създадеш градина или ливада е като да създадеш дете. Актът на създаване не е чак толкова сложен, въпросът е какво да правим оттук нататък. Градинарят твърди, че хората реагират първосигнално и купуват веднага райграс. Оказва се обаче, че той често ни създава проблеми, тъй като семената му са любими за птиците, които бързо го изкълвават. След птиците през него минават кучета и котки. Затова, ако искате красива ливада, съветът му е, да насеете люцерна. Особено за тези които живеят извън София в къща и имат домашни животни – щом я изкосите ще ги храните с нея. Освен това люцерната притежава биологичен механизъм да “хвърля” листата си при силно и продължително засушаване. Така тя изразходва икономично минималните водни запаси в почвата и съхранява жизнения си вид.

Преди да създадете тревния килим пред къщата или пред блока си, първо оплевете терена. След това го прекопайте. Подхранете почвата с добавки – тревни смески. След това заравнете с гребло мястото. Тогава вече се посяват семената. Добре е да покриете мястото за известно време. До два три дни би трябвало да поникне тревичка. Не забравяйте, че за да я поддържате добре, трябва редовно да я косите, отбелязва градинарят и философски добавя: “Градината или ливадата са като наше огледало. Ако се грижим добре за нея, красотата й ще се отразява в нашия живот.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X