Напишете дума/думи за търсене

Правилните зеленчукови и плодови комбинации за слабеене

Въглехидратните и киселите храни не трябва да се приемат на едно и също хранене. Според д-р Пърси Хоу от Харвардския медицински университет плодовите киселини не само пречат на смилането на въглехидратите, но и причиняват ферментация, газове, дискомфорт.

Още тънкости за тънка талия:

- На едно хранене не бива да се комбинират протеини и въглехидрати: ядки, месо, яйца, сирене - с хляб, зърнени храни, картофи, сладки плодове.

- Кисели ябълки, бобови храни, фъстъци, грах, зърнени храни се смилат бавно и често причиняват дискомфорт и гнилостни процеси в организма.

- Яжте сладките и киселите плодове отделно. Към киселите спадат цитруси, кисели ябълки, вишни, ягоди, домати и др., към сладките – дини, пъпеш, банани и др.

- Добре е да изядете един кисел плод като първа сутрешна закуска и след това сладък за междинна.

- Повечето плодове съдържат до 95% вода и се усвояват за около 20-30 минути. Добре е да се хапват 15 до 20 минути преди ядене, за да нямате проблем с храносмилането.

- Специалистите препоръчват да се ядат плодове само от един вид. Ако все пак се изкушите, избягвайте комбинации от сладки и цитрусови плодове.

- Ако искате да хапнете плод за десерт, направете го един час след ядене, за да избегнете газове и лошо храносмилане.

Сутрин 15-30 минути преди да закусите, изпийте чаша сок от портокал или грейпфрут или изяжте цял плод. Добре е цитрусите да се хапват с бялата ципа, в която има рутин. Той прави кръвоносните съдове по-еластични и здрави. А съдържащият се в плода нарингин стимулира храносмилането и отслабването. Съчетанието кисело мляко и цитруси дразни стомаха и може да предизвика разстройство.

Доматите се смятат за плодове, въпреки че се приготвят и сервират като зеленчуци. Не се комбинират с нишестени храни, тъй като киселините в тях, които се увеличават при готвенето, пречат на смилането на нишестето. Добре е доматите да се хапват със зеленолистни зеленчуци и мазни храни. Антиоксидантите в тях се усвояват най-лесно, когато те са термично обработени и са в мазнина.

Кайсиите са най-вкусни, когато са тъмно оранжеви, без петна.. Те може да се консумират пресни или сушени. Някои от сушените плодове по пазарите са обработвани със серен диоксид (промишлен консервант), който може да предизвика алергични реакции. Ще ги познаете по цвета. Ако са тъмно кафяви, бъдете спокойни. Ако са красиво оранжеви, внимавайте

Ябълките се консумират преди обилен обяд или след него, защото усилват отделянето на стомашен сок и помагат на храносмилането. 5 ябълки дневно регулират нивото на холестерола, намаляват вероятността за респираторни заболявания и рак.

Гроздето да не се хапва рано сутрин. По-сладките сортове са като бърза помощ за уморения от работа мозък. Когато се консумира грозде и гроздов сок, добре е да се избягват храни като месо, зеле, салами, яйца, сирене и бира. Семките на гроздето дразнят възпаленото гърло.

Ако можете, сдъвчете и хапнете белите влакна между парчетата портокал, сърцевината на ябълките и крушите, семките и люспите на гроздето, тъй като те съдържат най-силните ензими и много аминокиселини.

Ако всеки ден в продължение на месец пиете чаша сок от краставица, ще ускорите метаболизма си, ще изчистите черния си дроб и ще стабилизирате нервната си система. Избирайте тъмнозелени краставици - в тях има повече витамини от групата В и ако е възможно, не ги белете. Най-вкусни и здравословни са младите краставици.

Яжте морковите сурови или задушени, но винаги с мазнина, за да усвоите бетакаротина в тях. Най-ценните вещества са точно под кората им, не ги белете. Сокът от тях намалява задържането на течности в тялото, особено по време на цикъл и при бременни жени.

Марулята се комбинира с риба тон, сушени домати, ядки, семена. Поръсена със счукано ленено семе е отлична за отслабване. Усилва имунитета. Накъсвайте марулята с ръце, не я режете с метален нож, за да запазите витамините й. Сервирайте я преди основното ястие за по-добро храносмилане. Не се увличайте, може да предизвика подуване на корема и дискомфорт.

Картофите в менюто ни не бива да са повече от 200 г дневно, съдържат калий и действат като диуретик. Червените са най-богати на микроелементи. Не бива да се варят, а да се пият на сок. Помага при язва на стомаха и дванадесетопръстника и при запек. Позеленелите картофи изхвърляйте, токсични са.

Тиквичките не дразнят стомаха и не възбуждат апетита. Дневно се препоръчват 650-700 г. Съдържат само 18 ккал. в 100 г, но са с голям обем и лесно засищат. Диетолозите ги препоръчват на бременни. Подходящи са за кърмачки - не предизвикват колики у бебето. Може да се консумират и сурови. За салата се избират най-младите.

Чушките не се понасят от хора с нарушения в храносмилането, затова е по-добре да се хапват печени и обелени. Те не са по-трудно смилаеми от останалите зеленчуци. При обострени гастрити, ентероколити и възпалени хемороиди е добре да се избягват. Семките им трябва да чистят.

Целината може да се вари, пържи и да се пече, а стъблата и листата се ядат сурови. Има отрицателна калоричност - при консумацията й не само не се трупат калории, а се изгарят. Чаша сок преди хранене намалява апетита и помага за отслабване. И отлично замества виаграта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X