Напишете дума/думи за търсене

За „Тихите книжки“ и любовта, която носят за детето

По време на пътуване или на гости, все се чудим как да забавляваме детето, така че да му е интересно и да бъде спокойно. Перфектен начин за това са “тихите книжки“. За вълшебната им роля разказва Кати Драганова, която ги създава.

Бебешките са с много животни
Тихата книжка е поредица от меки текстилни страници и е съобразена с възрастта и интересите на хлапето. Има бебешки варианти, за прохождащи и за по-големи деца. Различията за всяка възрастова група са насочени към това какво трябва да усвои като знания и дейности малчуганът. „Бебешките са с по-прости фигурки, с много животни. За прохождащите са с различни закопчалки и копчета, за развиване на фината моторика, както и с различни форми, размери и др. Книжките за по-големите деца съдържат цели игри“, обяснява Кати Драганова. За изработването се използват различни катарами, ципове, копчета, филц, мъниста и др. Правят се така, че да са безопасни. Кати се старае да няма малки махащи се частици, но ако някъде се срещат, те са достатъчно големи и меки, за да не може детето да ги напъха незабелязано в устата си.

Какво е различното в сравнение с обикновените книжки
С тях детето активно участва във всяка една игра и не е просто зрител. Всяка книжка е специално изработена за конкретното хлапе, съобразено с нуждите и интересите му. „С тези книжки се развиват различни умения, които са необходими всеки ден, като да си върже обувките или да си закопчее ризката. Точно тези дейности помагат на детето да пораства, да бъде самостоятелно. Обикновените книжки, макар и хубави, не могат да го научат на тези неща“, казва Драганова.
Тихите книжки стимулират говоренето. Чрез тях детето може да учи буквите, цифрите, да познава часовника. Сметалото, например, помага за усвояването на количествата, градинката със зеленчуци и плодове запознава детето къде какво расте. В различните игри децата осмислят последователността от действия: как да се изперат и прострат дрешките.

„За ушиването на една тиха книжка е необходимо най-вече желание, а после и време. Ако не разполагате с шевна машина у дома, може и на ръка. Ще ви трябват памучни платове, филц, копчета, катарами и ципчета. Ако не рисувате добре, може да си свалите шаблони от интернет”, съветва Кати.

Тихите книжки на Кати Драганова може да намерите във Facebook страницата й „Ушито с любов“ (Sewn with love).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X