Напишете дума/думи за търсене

Ноливуд - кинолицето на Нигерия, или триумфът на една "бяла принцеса" (видео)

Снимка: PR Princess Obinyo

Пътят към филмовата слава понякога е изненадащ. Особено в нигерийската филмова индустрия Ноливуд. През октомври 2015 година британската стюардеса Клеър Едун публикува видео във фейсбук, в което говори на пиджин английски, разказва германското издание "Ди Велт".

В говора й се усеща силен диалект, къси изречения, особена граматика и смесица от други езици, сред които доминират тези от улиците на Нигерия. 

31-годишната Едун е учила и живее в Лондон заедно с нигерийския си съпруг, в квартал с много африканци.

Неин приятел отбелязал в коментар под видеото й режисьорът Ланселот Имасуен. Той се свързва с Едун по скайп и тя получава прозвището "Бялата принцеса" и първата си роля в Ноливуд.

В детството си Едун е участвала в късометражни филми. В Англия припечелва допълнително чрез комедийни представления. Най-често пред членовете на африканската диаспора. В Лагос също я познават добре от участията й в комедийни клубове.

В най-големия нигерийски град има над 100 участия. Специално разменя маршрутите си с други стюардеси.

"Всичко се случва като на сън, не го възприемам за реалност", споделя Едун.

Преди няколко седмици в Нигерия се състоя премиерата на филма "АТМ". Едун е една от малкото бели звезди. Страницата й във фейсбук има 37 000 харесвания, а профилът й в инстаграм - 32 000 последователи. В супермаркета в Англия фенове също я молят за автографи.

С 2000 филма на година Ноливуд е втората по продукции филмова индустрия в света след индийския Боливуд. По отношение на приходите от филми Нигерия в момента също е сред най-печелившите в света. 

Режисьорът на Едун - Ланселот Имасуен, е един от най-влиятелните в Ноливуд. Режисирал е около 100 филма с преобладаващо малък бюджет.

Често остават малко седмици за рефинансиране, а след това има твърде много пиратски продукти на пазара, които все още се продават изгодно на DVD.

Имасуен и екипът му са майстори на импровизацията– продуцентът му предлага на автора от "Ди Велт" работа като оператор.

Едун преживява трудни условия на заснемане в Лагос. "Няколко дни нямаше ток, трябваше сами да си произвеждаме чрез генератори, но бензинът е оскъден и скъп", разказва тя.

"Нигерийците винаги намират начин и можех да си представя каква съм в действителност", споделя Едун. Жизнена, сърдечна, дива, жестикулираща. И малко шумна.

Филмът й в момента е една от най-успешните комедии в Нигерия. Киносалоните, затворили врати през 80-те години на миналия век, отново ги отварят. Откриват се и десетки нови кинотеатри.

"Бялата принцеса" играе ролята на англичанка, която се влюбва по интернет и пътува до Нигерия. Мъжът обаче просто иска да се омъжи, за да намери лесен път до Англия. Планът му обаче пропада, тъй като британката иска да остане в Нигерия.

Повечето негативни стереотипи за Нигерия за грешни. Страната е много повече от терористите на "Боко Харам" и разпростиращата се корупция, казва Едун.

В това тя трябва да убеди и собствените си родители, които живеят в спокойния британски град Уинчестър и нямали никакво отношение към Африка, преди да чуят предупрежденията за пътуване на британското външно министерство.

"Бялата принцеса", чиито некачествени видеоклипове, са гледани хиляди пъти в Youtube, не може да бъде спряна.

"Лагос е като втори мой дом, ако изключим най-лошите шофьори в света. Дори и най-бедните хора са невероятно гостоприемни и приятелски настроени", споделя Едун, която с ролята си иска да се пребори срещу изцяло негативния образ на Нигерия.

Тя е почти нигерийка, като нигерийския си съпруг, който само формално разговаря на английски с Едун, но за разлика от нея предпочита да си купува пица отколкото африкански ястия.

Едун все още не е станала богата, но е получила приличен хонорар за първата си роля.

Финансово Ноливуд въобще не може да се сравнява с Боливуд и Холивуд. Въпреки че най-големите звезди могат да живеят луксозно благодарение на държавното финансиране на висококачествени продукции.

Филмът "Anchor Baby" (2010) е показан на филмовия фестивал в Торонто. Драмата "Half of a yellow sun" (2013), чието качество е значително по-добро, получава международно признание. 

Едун иска да се премести от Англия в Лагос и да бъде мостът между "черното и бялото".

Намерила е своята ниша и е сигурна, че след десетките интервюта, които е дала през последните седмици, ще дойдат новите предложения. Паралелно с развитието на филмовата и комедийната си кариера, Едун иска да изгради дом за сираци.

Преди всичко обаче трябва да убеди съпруга си за преместването им, тъй като той все още е разколебан. "Няма проблем, аз мога да бъда твърдоглава", казва стюардесата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X