Напишете дума/думи за търсене

Вреден ли е чаят за отслабване

Искаме да се преборим с килограмите и в търсенето си стигаме до чая за отслабване. Но може ли той да реши проблема ни и да ускори обмяната на веществата? И полезен или вреден е той?

Чайовете за отслабване съдържат билки със силно разхлабващо действие – сена, алое, зърнастец, каскара саграда, и с диуретично действие – глухарче, копър, мечо грозде, полски хвощ, целина, коприва. Бързата загуба на тегло действа оптимистично на отслабващите, но тя е краткотрайна и се дължи на загубата на течности, от които организмът се нуждае. Това става за сметка на слабителното и диуретично действие на билките в състава на напитката. Чаят не е в състояние да изгори мастните наслоения.

Ползи от зеления чай

Той може да помогне на отслабването, поради въздействието върху метаболизма на тялото. Контролира гликозата при хора с наднормено тегло, а разпределяйки кръвната захар в тялото, съдейства за поддържане на оптимално тегло. Има способността и да намалява апетита. Зеленият чай е чудесен заместител на кафето и спестява употребата на захар и сметана. Отразява се благоприятно на сърдечносъдовата, дихателната, кръвоносната, нервната, половата, имунната, ендокринната и опорно-двигателната система.

Странични ефекти

Продължителната употреба на тези чайове също не е безопасна за здравето. Те могат да предизвикат коремни болки, гадене, повръщане, а системната им употреба може да е причина за запек или хронична диария, поради намаляване на пробиотичните бактерии в червата. Редовният прием на продукти с разхлабващо и диуретично действие може да доведе и до по-сериозни здравословни проблеми – обезводняване, нарушение в баланса на електролитите, сърцебиене и други сърдечни реакции.

Дългото използване на пикочогонни средства води до понижаване нивото на калий в кръвта, а недостигът му води до мускулна слабост и сериозни нарушения на бъбречната функция. Ако забележите, че често усещате умора, болки в мускулите, болки в корема, имате хронично чревно разстройство, отоци, бързо и краткотрайна загуба на теглото, то това са симптоми за недостиг на калий в кръвта.

Съществува и реална опасност от развитие на зависимост към слабителните чайове. Тя може да е психологическа – привикналите към приема са убедени, че само чаят им помага да поддържат форма и без него не неминуемо ще напълнеят. Или физическа – организмът на хората, дълго време употребяващи очистващи чайове, се е отучил да извежда продуктите от жизнената дейност самостоятелно и в резултат на прекратяване на приема на слабителен чай се развива упорит и трудно лечим запек.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X