Напишете дума/думи за търсене

Високите токчета - елегантност, но на каква цена за здравето?

Обувките на високи токове издължават краката, правят стойката по-красива, а походката – по-грациозна. Много жени са готови да принесат в жертва комфорта си, като се движат на 12-сантиметрови токове. Постоянното носене на такива обувки обаче може да нанесе вреди на здравето в дълготраен план. Какво трябва да знаете, ако си падате по високите токчета?

Масаж и затопляне
Най-голям дискомфорт от носенето на високи токове изпитват пръстите на краката и глезените. Затова при всяка възможност отделяйте време да разтривате краката и да затоплите ставите – така ще предотвратите проблемите. За начало свалете обувките и няколко пъти разтрийте пръстите. След това направете масаж на глезените с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка, а след това – и в обратната посока. Два пъти по три минути дневно такъв тип масаж ще ви предпази от заболяване на кръвоносните съдове на краката.

Уморени крака
Симптомът, с който най-често се сблъскват повечето жени, които предпочитат обувки на високи токове, са уморените крака. След като се приберете вкъщи и свалите красивите, но неудобни обувки, отделете 10 мин, в които краката ви да си починат. Легнете по гръб и вдигнете краката си на възглавници или на стената така, че да са на нивото на главата. Полежете така в продължение на 5 мин – това ще доведе до приток на кръв и ще облекчи умората. След това нанесете на стъпалата крем с охлаждащ ефект, за да омекотите кожата и да почувствате лекота.

Лесни упражнения
При носене на високи токове, коленете на практика почти не участват в ходенето, поради което лесно губят тонуса си и атрофират. Затова е необходимо във всеки удобен момент да правите упражнения – например, докато миете чинии. Съберете стъпалата едно до друго и бавно се повдигайте на пръсти 20 пъти. След това съединете петите и раздалечете пръстите и се повдигайте и отпускайте още 20 пъти. Следващият етап е да съберете пръстите и да раздалечите петите. От това положение се повдигайте и отпускайте на пети и пръсти още 20 пъти. Този лесен комплекс от упражнения не само ще заздрави краката, но и ще им придаде красиви очертания.

Деформация на стъпалата
Едно от най-неприятните последствия от продължителното носене на обувки на високи токове е деформацията на стъпалата. Разбира се, това не се случва за един ден и първите визуални промени или болката в краката трябва да ви накарат да се откажете от любимите си токчета поне за известно време. Въпреки че в интернет се предлагат различни приспособления и кремове за справяне, най-добре е да посетите лекар – само той може да назначи адекватно лечение и да ви помогне да решите проблема още в началните стадии.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X