Напишете дума/думи за търсене

Среднощните визити в тоалетната си имат причина

Мнозина смятат проблема за присъщ предимно на мъжете след определена възраст заради простата. Истината обаче е, че честото уриниране в тъмните часове на денонощието е мъка за почти всеки трети човек без значение от пола. Разстройва съня, пълноценната почивка, прави ни по-изнервени и неработоспособни през деня. И обикновено не е без причина.

Твърде много течности, твърде късно вечер
И малките деца знаят, че поглъщането на обилни количества вода или сокове преди сън няма да останат незабелязани от организма и той ще иска да се освободи от тях, колкото и тялото да се съпротивлява и да настоява да остане под завивките. Може би дори не се замисляте или не си давате сметка, че приемате течности и с храната. Ограничете вечерния прием на краставици, салата айсберг, спанак, целина, домати.

Възрастта
Да, отново годините си казват думата. Колкото и да ви е неприятно, възрастта променя тялото и навиците ви. Разходките до тоалетната посред нощ също влизат в сметките. С времето, особено при жените след менопауза, тялото започва да намалява темпото с производството на естроген, а това се отразява и на пикочните пътища. Резултатът е повече разходки до тоалетната.

Проблем със сърцето
Не е изключено. Когато то не работи по часовник, вероятността в тялото да се задържат течности е по-голяма. В легнало положение те се отделят по-лесно и респективно ви събуждат, за да се отправите към тоалетната в най-сладката част от съня. Консултирайте се със специалист, особено ако забележите, че глезените ви изглеждат по-подути от обикновено.

Инфекция на уринарния тракт
Почти е сигурно, че ще я разпознаете по болката, която придружава честите ставания през нощта за ходене до тоалетна. Но може и този симптом да не е изразен, а пак отделителната ви система да не е в добра форма и да има нужда от лечение.

Медикаменти
Терапията на някои заболявания е съпроводена с прием на определени лекарства, които действат диуретично и ви карат да се отправяте към WC-то по-често, от обикновено. През деня това не ви смущава много, но през нощта проблемът причинява силен дискомфорт. Консултирайте се със специалист дали може да смени лекарството с друго или поне да изместите последния му прием за денонощието по-далече от времето за сън.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X